Verdubbeling klachten Airbnb in Amsterdam

amsterdam-two-1534156-1600x1200
Foto: freeimages.com
Amsterdam – Het aantal klachten over verhuur via het online platform Airbnb is het afgelopen jaar verdubbeld. In 2014 kwamen er 403 meldingen binnen bij de gemeente, in 2015 waren dat er 834. Dat meldt Wethouder Laurens Ivens (SP) in een brief aan de raadscommissie Wonen.

Naar aanleiding van de meldingen zijn in totaal 122 boetes uitgedeeld, wat de gemeente bij elkaar bijna 1.2 miljoen euro heeft opgeleverd. Ook sloot de gemeente 167 illegale hotelappartementen.

Het aantal boetes vertegenwoordigt maar een klein deel van de totale illegale verhuur in Amsterdam. “Ik denk dat er een paar duizend woningen zijn die vaker dan de maximaal toegestane zestig dagen verhuurd worden, zonder vergunning of registratie”, stelt woordvoerder Jorrit Nuijens van Groenlinks Amsterdam.

Officieel mag een particulier zijn of haar woning niet meer dan zestig dagen per jaar verhuren. Uitzondering hierop zijn appartementen die geregistreerd zijn als bed and breakfast (b&b), en zogenoemde shortstays. Dat zijn appartementen die het hele jaar door langer dan zeven dagen verhuurd mogen worden.

Uit een data-analyse van NAP Nieuws kwam ook naar voren dat er minstens 4500 appartementen boven het maximum toegestaan aantal dagen verhuurd worden zonder registratie bij de gemeente. Volgens Dirk Minnebo van het hostingbedrijf Iamb&b is het aan de gemeente om dergelijke misstanden harder aan te pakken. “Hoe meer handhaving, hoe beter.” Iamb&b beheert meer dan driehonderd appartementen en kamers in Amsterdam via de website Airbnb.

Er bestaat op het moment nog geen boete voor verhuurders die hun appartement inzetten als b&b maar dat niet registreren bij de gemeente. De gemeente controleert alleen op basis van meldingen of een appartement dat op Airbnb verhuurd wordt binnen de regels valt. Er mist daarom bij verhuurders een drijfveer om zich op te geven bij de gemeente. “We hopen hier komende zomer via de Tweede Kamer verandering in te brengen”, zegt gemeentewoordvoerder Laila Franken.

Inwoners van Amsterdam kunnen hun klachten indienen via het Meldpunt Zoeklicht. Daar kunnen ze aankloppen als ze vermoeden dat er in een appartement sprake is van illegale verhuur, prostitutie, of drugshandel. In totaal werden er meer dan 2200 meldingen gedaan het afgelopen jaar. In 2014 waren dat er nog geen 1700

Airbnb draaide in 2015 bij elkaar ongeveer 100 miljoen euro omzet in Amsterdam. Het Amerikaanse miljardenbedrijf liet in november 2015 weten 5.5 miljoen euro aan toeristenbelasting over te maken aan de gemeente.