Iambnb over Airbnb: 'Hoe meer handhaving, hoe beter'

Dirk Minnebo van Iamb&b (Foto: Jochem Knuttel)
Dirk Minnebo van Iamb&b (Foto: Jochem Knuttel)

Duizenden Amsterdammers verhuren hun kamers en appartementen via het platform Airbnb. Dikwijls nemen zij het daarbij niet zo nauw met gemeenteregels over (onder)verhuur. Dirk Minnebo van Iamb&b, een bureau dat de verhuur van appartementen beheert op Airbnb, vertelt over de grens tussen legale en illegale kamerverhuur.

Centrum – Dirk Minnebo (29) beheert met het bedrijf Iamb&b driehonderd appartementen en kamers in Amsterdam. Iamb&b is daarmee het grootste hostbedrijf in Amsterdam. Minnebo richtte Iamb&b in 2014 op met zijn zakenpartner Jorrit Stracke. Hoe blijven zij binnen de afgesproken regels? En wat kan de stad doen om illegale verhuur in Amsterdam tegen te gaan? “Hoe meer handhaving, hoe beter.”

Is al jullie verhuur via Airbnb legaal?
Minnebo: “Wij beheren vier verschillende soorten appartementen. Zo hebben we 23 appartementen waarvan we minder dan veertig procent van het totale woonoppervlak verhuren, zodat ze binnen de b&b-regels van de gemeente vallen. Verder hebben we twee appartementen met een shortstayregeling. Dat houdt in dat je toestemming hebt van de gemeente om huurders te ontvangen die minimaal zeven dagen blijven. Je mag zo’n appartement ook langer dan het normale maximum van zestig dagen per jaar verhuren. Het merendeel van onze appartementen heeft zo’n vergunning niet. Die zijn dus voor de vakantieverhuur, minder dan zestig dagen per jaar. Tot slot beheren we een volledig pand met appartementen, waar we een hotelvergunning voor hebben.”

Zijn jullie ooit gecontroleerd door de gemeente?
“Het bedrijf zelf nog nooit. Sinds we begonnen is er één keer iemand van de handhaving langs geweest bij een van de appartementen die wij beheren. Waarom weten we niet, misschien omdat de buren geluidsoverlast hadden gemeld.”

Als er toch bijna geen controle is, waarom verhuren jullie de appartementen dan niet gewoon meer dan zestig dagen per jaar?
“Toen we net begonnen, werden we benaderd door een eigenaar van een pand in de binnenstad. Hij had vier net gerenoveerde appartementen klaar die hij het hele jaar door wilde verhuren. Daar hadden we direct onze omzet mee kunnen verdubbelen, maar we hebben hem afgewezen. Het zou simpelweg een slecht businessplan geweest zijn, want uiteindelijk wordt de handhaving vanzelf strenger. Zoals het er naar uitziet deze zomer al.”

En als iemand drie maanden naar het buitenland gaat?
“Dan zetten we de prijs wat hoger en verhuren wij het appartement binnen die drie maanden maximaal zestig dagen.”

Een b&b moet officieel geregistreerd zijn bij de gemeente. Op dit moment zijn er dat er nog maar ongeveer tweehonderd.
“Wij kijken alleen of een appartement binnen de normen voor verhuur valt. Het is vervolgens de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het pand om het te registreren als b&b, want wij kunnen dat niet. Als we een nieuw appartement op ons nemen dat binnen de b&b-regels valt, sporen we de eigenaar aan het te registreren bij de gemeente. Er is geen enkele drijfveer voor particulieren om aan te geven bij de gemeente dat ze verhuren op Airbnb. Er bestaat geen boete voor en ze worden er ook niet voor beloond, bijvoorbeeld door toe te staan dat ze na een registratie negentig in plaats van zestig dagen mogen verhuren. Ik denk dat alle b&b’s die wij beheren wel zijn geregistreerd, aangezien de eigenaren hebben aangegeven bij de intake dat ze het legaal wilden doen en dat ze hun appartement dus zouden melden bij de gemeente.”

Geven jullie de illegale verhuur die jullie tegenkomen aan bij Meldpunt Zoeklicht, het meldpunt voor woonfraude en overlast door illegale vakantiehuur?
“Wij zijn geen handhaver. We merken dat verhuurders ons vaak bellen om te weten wat wel en niet mag. Als wij illegale voorstellen meteen aan zouden geven bij de gemeente, zouden ze dat niet meer doen. Het is aan de gemeente illegale verhuur tegen te gaan, en hoe meer handhaving, hoe beter. Alle illegale hotels en verhuur hebben ervoor gezorgd dat Airbnb een slechte naam heeft gekregen. Het moet een platform zijn waarmee mensen die een paar weken op vakantie gaan wat bij kunnen verdienen. Helaas gaat er zo veel geld in om dat er veel misbruik gemaakt wordt van de mogelijkheden, en de gemeente loopt achter de feiten aan.”