Zuidoost wil meer toeristen in stadsdeel

De raadzaal in Amsterdam-Zuidoost (Foto Erik van Rein)
De raadszaal in Amsterdam-Zuidoost (Foto Erik van Rein)
ZUIDOOST – De bestuurscommissie Zuidoost wil van het stadsdeel een toeristische trekpleister maken. Het stadsdeelbestuur sprak woensdag de wens uit om tien procent meer toeristen aan te trekken in 2018 en dat één op de tien toeristen die Amsterdam bezoekt in 2018 een activiteit onderneemt in Zuidoost. Dat staat in een VVD-notitie die dinsdagavond werd aangenomen.

Het stadsdeel gaat een meting uitvoeren naar de aantallen toeristen bezoekers in het stadsdeel. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een Amsterdams stadsdeel wil berekenen hoeveel toeristen zij verwelkomt. Tijdens de meting, in het eerste kwartaal van 2016, wordt berekend hoeveel geld de toeristen en bezoekers uitgeven. Het aantrekken van mensen naar Zuidoost is goed voor “de lokale economie, de werkgelegenheid, het imago van het stadsdeel en de levendigheid”, aldus het VVD-plan.

Tot nu toe zijn alleen cijfers bekend over de toeristen die de gehele stad bezoeken en niet per stadsdeel. Wel is duidelijk dat in Zuidoost vorig jaar ongeveer duizend extra hotelkamers werden gebouwd. Tien procent van de toeristen een activiteit in Zuidoost laten ondernemen is volgens initiatiefneemster Anne Marttin (VVD) makkelijk haalbaar. “We hebben de wind mee. Er komen steeds meer vernieuwingen en activiteiten in het stadsdeel die mensen trekken. Wij geven het aantal bezoekers met deze plannen een extra impuls.”

Overgrote meerderheid
De notitie ‘We zetten Amsterdam-Zuidoost op de kaart’ werd woensdagavond door een overgrote meerderheid aangenomen. Alleen de Onafhankelijke Partij Zuidoost en de Burger Beweging Amsterdam, goed voor twee van de dertien zetels, stemden tegen. Beide fracties hadden moeite met het bindende karakter van de besluiten.

De wensen in de notitie zullen volgens indiener Anne Marttin echter als “voorwerk” en “kaderstellende doelstellingen” onderdeel uitmaken van een uitgebreidere toerismenota van het stadsdeelbestuur. Die moet zorgen dat het stadsdeel Zuidoost aantrekkelijker wordt voor toeristen. Dit wil Marttin doen door het aantrekken van dag attracties als musea en het opknappen van de openbare ruimte. Een startnotitie wordt volgende week verwacht. Anne Marttin zegt dat over de kosten van de nulmeting nog niets bekend. “De portefeuillehouder van toerisme zal met een plan en budget moeten komen, daar is nu mee ingestemd”, aldus Marttin.