‘Op vakantie slaap ik nooit in een hotel’

Eric Toren in zijn hotel 'The Toren' (Foto: The Toren)
Eric Toren in zijn hotel ‘The Toren’ (Foto: The Toren)
Het Amsterdamse boetiekhotel The Toren is onlangs voor het vijfde jaar op een rij uitgeroepen tot het beste hotel van Nederland door reiswebsite TripAdvisor. Wie is de man achter deze succesformule?

CENTRUM – Een kwart eeuw geleden kocht hotelier Eric Toren (52) zijn vader uit. Die was eigenaar van een “slecht tweesterrenhotel” aan de Keizersgracht, maar Toren zag er meer in. En dus ging hij investeren. Toren: “Elke cent die ik verdiende, stopte ik weer terug in het bedrijf. Op die manier gingen we steeds een ster omhoog.”

Inmiddels is The Toren een viersterrenhotel dat veel prijzen heeft gewonnen. Zo is het hotel onlangs voor het vijfde jaar op een rij uitgeroepen tot beste hotel van Nederland door de reiswebsite TripAdvisor. Daarnaast won Toren in oktober voor de tweede keer de award ‘Beste hotelier van Europa’. Hij is de enige Nederlander die de prijs ooit won. NAP Nieuws sprak Toren over zijn manier van werken en de verkoop van zijn hotel.

Waarom bent u succesvoller dan andere hoteliers?
“Ik heb geleerd dat er geen goed of fout is. Er is ook niet één waarheid. Vroeger was ik overtuigd van mijn eigen gelijk. Nu zeg ik gewoon: wat iemand voelt is zijn gelijk. Als jij voelt dat het bed te hard is, dan moeten we daarop anticiperen. Terwijl we vroeger zouden zeggen: maar dat is toch een nieuw bed, wat zit je nou te zeuren? Veel hoteliers denken dat nog steeds.”

Hoe heeft u dat geleerd?
“Om privéredenen heb ik op mijn veertigste een opleiding tot therapeut gedaan. Neurolinguïstisch programmeren (NLP) en familieopstellingen. Ik zat in een scheiding met mijn eerste vrouw, dus ik dacht: ik moet kennelijk wat bijleren. Ik was niet slim genoeg in het contact met andere mensen.

Of het nou een relatie, werkrelatie of gastrelatie is: het werkt hetzelfde. Als iemand iets voelt moet ik me niet aangevallen voelen, maar me inleven in die persoon. Als ik een goed servicelevel wil zeg ik: u heeft een verwachting en ik moet dat matchen.”

Hoe werkt dat in de praktijk? Als een klant komt en zegt: ‘Het bed is te hard’?
“Dan gooien we er een ander matras op. Binnen een half uur ligt-ie er. We hebben allerlei matrassen in de opslag. In dat soort dingen gaan we heel ver. Dat doet geen een hotel.”

Vorige week werd bekend dat Eric Toren zijn aandelen in hotel The Toren verkocht heeft aan een Franse en
Schotse investeerder. Voor hen gaat hij nu een internationale boetiekhotelgroep opzetten in Europa en Azië, naar de succesformule van The Toren. Hij blijft wel directeur van het hotel, net als van zijn andere hotel Sebastian’s.

Wat deed u besluiten uw aandelen te verkopen?
“Op een gegeven moment gaat het om een bepaalde eer. Je hebt ook sporten waarmee mensen goud willen halen, terwijl ze er niks mee verdienen. En toch trainen ze door omdat ze de beste willen zijn. Ik kan nu internationaal hotelier zijn en hotels uitzoeken over de wereld. De totale investering zal zo’n 150 tot 200 miljoen zijn. Dat heb ik niet in mijn broekzakje zitten.”

U zegt dat u het voor de eer doet. Maar het geld dan?
“Dat geld zit wel goed. Ze hebben mij voor miljoenen uitgekocht en ik krijg gewoon een prachtig salaris. Als je een succesvol hotel wil kopen moet je er succesvol geld voor betalen.”

Dus nu zoekt u hotels die bij de keten gevoegd kunnen worden?
“Ja. Ik ben bijvoorbeeld onlangs in Thailand geweest. Dan slaap ik daar met mijn vrouw en kinderen, want ik moet het ervaren als gast om te zien wat er goed is, en wat er beter kan. In mijn hoofd ben ik dat hele hotel al aan het verbouwen. Daarom slaap ik nooit meer in hotels met mijn gezin als ik op vakantie ga. We hebben we een camper, daar gaat iedereen in. Al ben ik in staat om de camping ook nog helemaal te verbouwen.”
__________________________________________________________________________________________

Naam: The Toren | Adres: Keizersgracht 164 | Aantal kamers: 38 | Prijs per nacht: € 150 tot € 1600 | Website: thetoren.nl