Duizenden nieuwe studentenkamers in 2018

Het voormalige ACTA-gebouw in Nieuw-West. Er wonen nu 460 studenten. Foto: Alexander Leeuw
Het voormalige ACTA-gebouw in Nieuw-West. Er wonen nu 460 studenten. Foto: Alexander Leeuw
Amsterdam moet de komende vier jaar achtduizend nieuwe studentenwoningen krijgen. De gemeenteraad heeft woensdag met dit voornemen ingestemd. De gemeente hoopt hiermee het structurele tekort aan studentenkamers in te dammen. Maar de woningproblematiek zal met dit plan “niet zijn opgelost”, aldus de woordvoerder van wethouder Laurens Ivens (SP, bouwen en wonen).

Uit het rapport Landelijke Monitor Studentenhuisvesting, uitgevoerd in opdracht van de studentenhuisvestingsvereniging Kences, blijkt dat de stad structureel 9000 studentenwoningen tekort komt. Dit aantal zal alleen maar toenemen. Kences verwacht dat Amsterdam tot 2022 nog eens 13.000 extra studenten zal moeten huisvesten. De woninguitbreiding kan de kamernood onder studenten dus misschien verlichten, maar niet oplossen. Voorzitter van studentenorganisatie ASVA Noeri van den Berg vindt het gemeentebesluit “een mooi begin”, maar zegt dat het “zeker nodig blijft om bij te bouwen”.

Naast de jaarlijkse begrotingspost voor studenten- en jongerenwoningen, heeft de gemeente vier miljoen euro opzij gezet om de komende vier jaar de ontwikkeling van studentenwoningen te “stimuleren”. Dit bedrag moet volgens de gemeente initiatiefnemers een “steuntje in de rug geven”. Niet alleen woningcorporaties als DUWO en De Key, maar ook commerciële investeerders moeten de studentennieuwbouw gaan realiseren.

Mogelijke locaties voor nieuwbouw zijn in Westpoort, IJburg, Amsterdam-Noord, Lelylaan en Nieuw-West. Daarnaast wil de gemeente nieuwe huisvesting creëren door bestaande gebouwen om te vormen tot studentenwoningen.

Het Programma Jongeren- en Studentenhuisvesting maakt deel uit van het Actieplan Woningbouw, waarmee de gemeente streeft naar een groei van 5000 woningen per jaar vanaf 2018.