Prijs Amsterdamse woningen gestegen

Ontwikkeling van de Amsterdamse huizenprijzen 2008-2014 (Grafiek: Boris Lemereis)
Ontwikkeling Amsterdamse huizenprijzen 2008-2014 (Grafiek: Boris Lemereis)
De gemiddelde verkoopprijs van Amsterdamse koopwoningen is het afgelopen jaar met 5,1 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die het CBS woensdagochtend openbaar maakte. Het is voor het eerst sinds 2008 dat de huizenprijzen in de hoofdstad weer stijgen.

De prijsstijging in Amsterdam ligt ver boven de landelijk gemiddelde stijging van 0,9 procent. In ruim de helft van de Nederlandse provincies stegen de huizenprijzen. Noord-Holland staat met een gemiddelde van 2,7 procent bovenaan. Volgens het CBS heeft Amsterdam daar een aanzienlijk aandeel in.

Niet alleen de gemiddelde verkoopprijs, maar ook het aantal verkochte huizen in Amsterdam steeg. In 2014 werden er in het Kadaster 11.285 verkopen in de hoofdstad geregistreerd, bijna 62 procent meer dan in 2013. Landelijk steeg het aantal verkochte huizen het afgelopen jaar met 39,4 procent.

De cijfers van het CBS geven in grote lijnen hetzelfde beeld als cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vorige week naar buiten bracht. Die cijfers werden gebaseerd op alle transacties waar de NVM bij betrokken was. In Amsterdam geldt dit voor ongeveer 80 procent van de woningmarkt.