Magic wraps op driehoog, stamppot in de garage

Een hapje eten bij een wildvreemde in de huiskamer. Of in de garage. Het kan tijdens de wereldwijde Restaurant Day. Op zondag 17 februari openden zestien pop-up restaurants in Amsterdam voor één dag hun deuren.

De avondzon werpt een oranje gloed over de Amsterdamse Prinsengracht. Lot Canter Cremers (1987) legt snel de laatste hand aan het krijtbord dat strategisch op de stoep is geplaatst. ‘Verwen-me-nu’tje’, staat er in sierlijke letters. Voor 12,50 euro biedt ze Franse uiensoep, een stamppotje met gehaktbal en huisgemaakt ijs met stroofwafelkruim en strooihartjes aan.

(Foto: Anne-Martijn van der Kaaden)
Stilte voor de storm bij ‘Garage Cooking’ aan de Prinsengracht. (Foto: Anne-Martijn van der Kaaden)

Normaal ligt er troep opgeslagen, maar vanavond is de garage van het imposante grachtenpand waar Lot Canter Cremers samen met haar zusje anti-kraak woont, omgetoverd tot een sfeervolle bistro. “We hebben gekozen voor Valentijnsdag als thema”, zegt Lot, wijzend op de uitbundige hartjesversieringen en de overvloed aan kerstlampjes. Ze moet weer aan de slag. De eerste gasten kunnen ieder moment komen.

Moeder Hanneke Canter Cremers is vanuit het oosten van het land naar Amsterdam gekomen om te helpen. “Mijn man heeft de hele week in de keuken gestaan. Volgens mij hebben we genoeg stamppot voor zo’n honderd man.” Via de website van Restaurant Day zijn zestig reserveringen binnengekomen. Daarnaast richt ‘Garage Cooking’ zich op de toevallige voorbijganger. “Op is op”, aldus Lot.

Iedereen kan een restaurant openen
Hoe het allemaal is begonnen, weet niemand precies. Naar verluidt werd de eerste Restaurant Day georganiseerd in de lente van 2011 in de Finse hoofdstad Helsinki. Het concept is simpel: vier keer per jaar kan iedereen voor één dag een restaurant openen. Dat kan in een leegstaand kantoor, op een straathoek, in een winkelruimte of op een verborgen binnenplaats.“Only your imagination is the limit”, aldus de website waarop deelnemers zich kunnen aanmelden.

Dat deed men massaal: voor de editie van 17 februari hebben zich meer dan zeshonderd ‘chefs’ uit dertig verschillende landen ingetekend, onder wie 25 Nederlandse. De meesten komen uit Amsterdam: een kaartje op de website laat zien dat verspreid over de hele stad zestien eendagsrestaurants gevestigd zijn.

Onbeperkt Euro Shopper
In de Van Ostadestraat in De Pijp heeft de Indonesische Mira Sumanti (1987) haar huiskamer beschikbaar gesteld. Voor vijf euro biedt ze haar gasten ‘unlimited Euro Shopper goodness’. De zee van schoenen in de hal verraadt al dat haar idee in de smaak valt. Gast Andy Drewery is in ieder geval enthousiast. “This is amazing”, zegt hij met een Australisch accent. “Ik ben een groot fan van Euro Shopper. Ik gebruik de producten heel erg vaak. Ze staan altijd onderaan de schappen. Perfect voor mij. I’m really short!

De stralende gastvrouw, die zelfs haar outfit op de rood-witte verpakkingen van de budgetproducten heeft afgestemd, serveert pasteitjes met zalm, feta en spinazie. Daarnaast is er heldere soep met gehaktballetjes en een ovenschotel. In diverse hoeken van de kamer liggen artikelen uit het Euro Shopperassortiment uitgestald: van wasabinootjes en marshmallows tot cornflakes en olijven.

Het is de eerste keer dat ze meedoet aan Restaurant Day, vertelt Mira. “Ik doe het just for fun, niet om winst te maken.” Het koken met honderd procent Euro Shopperproducten noemt ze een uitdaging. “Ik kan bijvoorbeeld geen knoflook gebruiken. Gelukkig is er wel peper en zout.” Een paar maanden geleden bereidde ze ter oefening al eens een Euro Shopperdiner van drie gangen. “Ik ben de Euro Shopperkoningin”, lacht ze terwijl ze een half literblik Euro Shopperbier opentrekt.

Magic wraps en huisgemaakte sangria
Ook eters met een meer verfijnde smaak kunnen terecht. In de Van der Hoopstraat in West bijvoorbeeld. In hun appartement op driehoog serveren de Franse Aline Dillinger (1979) en de Roemeense Ilinca (1988) en Oana Trif (1986) magic wraps, pink soufflé en huisgemaakte sangria. Met hun ‘Sensations Restaurant’ willen de gastvrouwen inspelen op de zintuigen. Oana: “We hebben ervoor gekozen kleurrijke ingrediënten te gebruiken. We wilden echt een concept ontwikkelen. Misschien kunnen we het de volgende keer verder uitbreiden.”

Magic wraps in de maak (Foto: Anne-Martijn van der Kaaden)
Magic wraps in de maak (Foto: Anne-Martijn van der Kaaden)

Het drietal is razend enthousiast over Restaurant Day, dat ze kennen via de sociale media. “Het is een geweldige manier om met mensen in contact te komen. Als mensen eten zijn ze opener en makkelijker te benaderen”, zegt Ilinca. Ze onderbreekt haar verhaal om een drietal nieuwe gasten te verwelkomen. Terwijl de huiskamer langzaam vol raakt, maken de anderen in de keuken nieuwe borden op. Zelf heeft ze nog niet gegeten, verklapt Ilinca. Maar dat geeft niet. De gasten gaan voor.

18 mei is het weer Restaurant Day.