Zuidoost het veiligste stadsdeel van Amsterdam

Amsterdam Zuidoost is het veiligste stadsdeel van Amsterdam. Dat blijkt uit de veiligheidsindex van Bureau Onderzoek en Statistiek (O+S). Toch voelen de bewoners van het stadsdeel zich niet veilig, toont de veiligheidsindex aan.

In Zuidoost werd in de periode van september 2011 tot en met augustus 2012 gemiddeld het minst aangifte gedaan van diefstal, inbraak en vandalisme van alle stadsdelen. Ook waren er minder meldingen van overlast en was er minder drugscriminaliteit dan in de rest van de stad. Het stadsdeel telde bovendien het laagste aantal verkeersongelukken van Amsterdam.

De veiligheid is in het stadsdeel bovendien met 45 procentpunt verbeterd ten opzichte van de gemiddelde veiligheid in Amsterdam in 2003, blijkt uit de objectieve veiligheidsindex van O+S. Het gemeentelijk onderzoeksbureau vergelijkt daarin cijfers van de politie per stadsdeel met de gemiddelde veiligheid in Amsterdam in 2003. Stadsdeel Centrum scoort dit jaar het slechtst op de index, de veiligheid is er slechts 10 procentpunt verbeterd.
{“dataSourceUrl”:”//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AkC0rfX6yU8odDRFMnNMUjVZRFprakRBdWVWTzdqX0E&transpose=0&headers=0&range=A1%3AB7&gid=0&pub=1″,”options”:{“vAxes”:[{“useFormatFromData”:true,”title”:null,”minValue”:null,”viewWindow”:{“min”:null,”max”:null},”maxValue”:null},{“useFormatFromData”:true,”minValue”:null,”viewWindow”:{“min”:null,”max”:null},”maxValue”:null}],”titleTextStyle”:{“bold”:true,”color”:”#000″,”fontSize”:16},”series”:{“0”:{“color”:”#ff0000″}},”booleanRole”:”certainty”,”title”:”Objectieve veiligheidsindex Amsterdam”,”animation”:{“duration”:0},”legend”:”none”,”hAxis”:{“title”:”Verbeterde veiligheid stadsdelen t.o.v. 2003 in procentpunten (Cijfers: O+S)”,”useFormatFromData”:true,”minValue”:null,”viewWindowMode”:null,”viewWindow”:null,”maxValue”:null},”isStacked”:false,”width”:450,”height”:320},”state”:{},”view”:{},”chartType”:”ColumnChart”,”chartName”:”Chart 1″}
Opvallend
Zuidoost gold lang als een gevaarlijk deel van Amsterdam. In 2003 scoorde het stadsdeel na het Centrum nog het slechtst op de objectieve veiligheidsindex. Maar sinds 2009 wordt het er steeds veiliger. Onderzoeker Harry Smeets die de veiligheidsindex samenstelt, noemt de nieuwste cijfers “opvallend”. Een verklaring voor de grote verbetering van de veiligheid heeft hij niet.

Een woordvoerster van Zuidoost meent dat de verbetering te maken heeft met de extra veiligheidsmaatregelen die het stadsdeel de laatste jaren nam. Zo wordt er nu gewerkt met meer toezichthouders op straat en meer cameratoezicht. Op het gebied van drugcriminaliteit werd zichtbaar vooruitgang geboekt. “Door het aanbieden van gepaste zorg en zinvolle dagbesteding wordt het straatbeeld nu niet meer gedomineerd door verslaafden”, aldus de woordvoerster.

Onveilig gevoel
Opvallend is dat de bewoners van Zuid-Oost zich ondanks de sterk verbeterde veiligheid onveilig voelen in hun buurt. Uit cijfers van O+S blijkt dat ruim 13 procent van de ondervraagde bewoners van Zuidoost zich ’s avonds vaak onveilig voelt, het hoogste percentage van alle stadsdelen.

Onderzoeker Smeets denkt dat het onveilige gevoel te maken heeft met het beeld dat de bewoners van Zuidoost van hun buurt hebben. “In dit stadsdeel was de criminaliteit lange tijd hoog, dat gevoel blijft bij mensen hangen.” De woordvoerster van het stadsdeel denkt dat het ook te maken heeft met het feit dat er in het stadsdeel nog altijd relatief veel geweldsdelicten zoals roof en mishandeling voorkomen. “Dat is een vorm van criminaliteit die grote impact heeft op de veiligheidsbeleving van de bewoners.”
{“dataSourceUrl”:”//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AkC0rfX6yU8odGhuNFJJbThaZHFpd2xUY3BiVkJFMnc&transpose=0&headers=1&range=A1%3AD8&gid=0&pub=1″,”options”:{“vAxes”:[{“useFormatFromData”:true,”title”:null,”minValue”:null,”viewWindow”:{“min”:null,”max”:null},”maxValue”:null},{“useFormatFromData”:true,”minValue”:null,”viewWindow”:{“min”:null,”max”:null},”maxValue”:null}],”titleTextStyle”:{“bold”:true,”color”:”#000″,”fontSize”:16},”series”:{“2”:{“color”:”#6aa84f”},”1″:{“color”:”#ff9900″},”0″:{“color”:”#dc3912″}},”booleanRole”:”certainty”,”title”:”Hoe vaak voelt u zich ’s avonds onveilig in uw eigen buurt?”,”animation”:{“duration”:500},”legend”:”right”,”hAxis”:{“title”:”(cijfers: O+S)”,”useFormatFromData”:true,”minValue”:null,”viewWindowMode”:null,”viewWindow”:null,”maxValue”:null},”isStacked”:false,”width”:450,”height”:320},”state”:{},”view”:{},”chartType”:”ColumnChart”,”chartName”:”Chart 2″}