Oud-Zuid experimenteert met DNA-spray

Image by: Kristel van Teeffelen
Image by: Kristel van Teeffelen

In stadsdeel Oud-Zuid hangen sinds twee weken borden met daarop: gebied beveiligd met DNA-spray. Wat betekent dat?

Amterdam –Een DNA-spray-installatie hangt in winkels bij de deur of boven een kluis. Als er een overval plaatsvindt, sproeit de installatie een voor het oog onzichtbare nevel over de overvaller heen. Het is alleen met een UV-lamp te zien en bevat een code die voor elke winkel uniek is. Zo kan de DNA-spray die op een verdachte gevonden wordt, door een database gekoppeld worden aan een winkel – en daarmee aan een overval. De DNA-spray in de winkels in Oud-Zuid is een maatregel van het stadsdeel, de gemeente Amsterdam, de politie en de ondernemingsvereniging voor midden- en kleinbedrijf (MKB) Amsterdam, met de bedoeling om het aantal winkelovervallen terug te dringen.

De oranje waarschuwingsborden met daarop ‘gebied beveiligd met DNA-spray’, hangen in tien winkelgebieden in Oud-Zuid: de Ceintuurbaan, de Van Woustraat, de Ferdinand Bolstraat, de Albert Cuyp, het Olympiaplein, de Amstelveenseweg, het Hoofddorpplein, de Zeilstraat, de PC Hooftstraat, de Beethovenstraat en de Cornelis Schuytstraat. “In die gebieden hebben een aantal winkels een spray-installatie,” zegt Chris van der Kroon, woordvoerder van stadsdeel Oud-Zuid. “Hoeveel en welke winkels dat precies zijn, houden we geheim. De borden moeten overvallers vooral afschrikken en daarmee een preventieve werking hebben.”

Ook de politie gelooft in de preventieve werking van het project met DNA-spray. “Als je als overvaller weet dat het mogelijk is dat je besproeid wordt, voer je de overval misschien niet uit,” aldus een woordvoerder.

De preventieve werking van de spray heeft zich in Rotterdam al bewezen. Daar wordt sinds begin 2009 gebruik gemaakt van spray-installaties in winkels. “Op de locaties waar de DNA-spray in gebruik is, zijn geen overvallen meer gepleegd,” zegt een woordvoerder van politie Rotterdam-Rijnmond. “Dit terwijl dat eerder wel gebeurde in die gebieden.” Wel benadrukt hij dat de DNA-spray onderdeel is van een groter aantal maatregelen. “Er hangen in de winkelgebieden ook camera’s boven straten en bij winkels, en veel ondernemers hebben een overvalknop.

Als een overval wel plaatsvindt, kan de DNA-spray helpen bij het opsporen van de dader. “Vlak na een overval houden wij vaak mensen aan op basis van het signalement,” aldus de woordvoerder van de politie Amsterdam-Amstelland. “Als we nu weten dat er gesprayd is, kunnen we meteen een UV-lamp op de verdachte richten en dan weten we of hij iets met de overval te maken heeft.” De spray blijft volgens de politie zeker een week zichtbaar. “Het is er niet helemaal af te wassen, omdat het ook in de poriën en plooien van de huid gaat zitten.”

Oud-Zuid is het eerste stadsdeel waar DNA-spray gebruikt wordt. Over een half jaar wordt bekeken of het de gewenste uitwerking heeft en het ook in de rest van de stad in gebruik wordt genomen. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat dan pas bekend wordt wat de kosten van het project zijn. “De proef wordt nu geheel betaald door het stadsdeel en de gemeente. Na het project is het de bedoeling dat de ondernemers zelf in de DNA-spray gaan investeren,” aldus de woordvoerder.

Maar wanneer is het project succesvol? Dat is volgens Van der Kroon ingewikkeld te bepalen. “Alleen maar kijken naar het aantal overvallen is niet genoeg, want dat heeft met meer factoren te maken. Als de economische crisis doorzet, kan dat bijvoorbeeld tot meer overvallen leiden.” Van der Kroon geeft wel aan dat het voor het stadsdeel vooral belangrijk is dat ondernemers zich veiliger voelen en tevreden zijn. Op de vraag of het gebruik van DNA-spray in bepaalde gebeiden kan leiden tot een toename van overvallen in omliggende wijken, kan een woordvoerder van het Centrum Criminaliteitspreventie Veiligheid nog geen antwoord geven. “Voordat ik daar uitspraken over doe, moeten eerst alle gegevens bekend zijn.”

Of de ondernemers in Oud-Zuid tot nu toe tevreden zijn, kan Jaap Groven van de belangenvereniging van de winkeliers in de Beethovenstraat nog niet zeggen. “Het project is pas twee weken geleden van start gegaan.” Wel zijn de winkeliers volgens hem blij met ieder initiatief en elke uitvinding om overvallen tegen te gaan. “De spray is geïnstalleerd bij winkels die eerder problemen hebben gehad en ik denk dat die winkeliers zich daardoor prettiger zullen voelen.”

Reacties zijn gesloten