Online wereldredders op het witte doek

De Uitkijk
Image by Truus, Bob & Jan too! via Flickr

Amsterdam- Van omhelzingen op straat tot professionele oplossingen voor het klimaatprobleem. De filmclub Upload Cinema toont op 1 februari dertig manieren om de wereld een beetje beter te maken. In filmtheater De Uitkijk wordt We Are The World gepresenteerd.

Upload Cinema vroeg internetgebruikers deze maand om van het web geplukte filmpjes over wereldverbeteraars  in te sturen. Een redactie bestaande uit filmcritici en journalisten koos uit bijna 200 inzendingen de dertig beste. Er zijn filmpjes over nieuwe energiebronnen en hulpmiddelen voor schoon drinkwater, maar ook over mensen met  initiatieven voor wereldvrede en de strijd tegen armoede. Van realistische plannen tot luchtkastelen.

Upload Cinema is een filmclub die filmpjes van het internet in de bioscoop vertoont. Ze brengt mensen samen die het leuk vinden om naar internetfilms te kijken,  ze met elkaar te delen of zelf te maken. “Wat er op het web gebeurt is een revolutie op filmgebied” aldus initatiefnemer Dagan Cohen. Samen met Barbara de Wijn besloot hij dat de films een groter podium verdiende. De computer is volgens hen niet de beste plek om van films te genieten.

Naar aanleiding van een steeds wisselend thema vraagt Upload Cinema aan internetgebruiker om webfilmpjes in te sturen. De redactie stelt vervolgens een programma samen van ongeveer anderhalf uur. De vaste redactie wordt elke maand bijgestaan door een gastredactie. Deze maand bestond die uit Matthijs Jaspers en Raoul Kuiper van reclamebureau Nobla.

Op de eerste maandag van de maand presenteert Upload Cinema de selectie internetfilms in drie filmtheaters, in Amsterdam Rotterdam en Den Haag.

Eerdere voorstellingen van Upload Cinema gingen onder andere over de beste special effects en de populairste virals van 2009. Virals zijn filmpjes die via het internet  populair zijn geworden, zoals David after dentist.

Opload cinema bestaat sinds oktober 2008. Het eerste jaar  was de club alleen toegankelijk op uitnodiging van bestaande leden. De initatiefnemers wilde kijken of het mogelijk was om zonder reclame vanuit een vriendenclub een een filmclub te creeeren. Inmiddels kan iedereen gratis lid worden. Upload Cinema wordt gesponsord door reclamebureau Lowe/Draftfcb.

—-

We Are The World wordt op 1 februari vertoond in De Uitkijk, om 19.00 en 21.30. Om de voorstellingen van Upload Cinema bij te wonen, moet je eerst lid worden van de filmclub.


Reblog this post [with Zemanta]