Cameratoezicht Zuidoost verlengd met of zonder raad

Winkelcentrum de Amsterdamse Poort, Amsterdam ...
Image via Wikipedia

Amsterdam – Het cameratoezicht in Amsterdam Zuidoost wordt met twee jaar verlengd tot 31 december 2012. Dat zegt A. De Campos Neto, projectleider cameratoezicht voor de gemeente. Het merendeel van de politieke partijen in Zuidoost is echter kritisch over de bijdrage die de veertig camera’s in het stadsdeel leveren aan de veiligheid.

De commissie veiligheid van het stadsdeel Zuidoost discussieerde gisteren over de vraag of het cameratoezicht met twee jaar moet worden verlengd. De beslissing lijkt echter al genomen. “Cohen heeft al toestemming gegeven voor verlenging”, zegt Eric Weber, communicatieadviseur van stadsdeel Zuidoost. Ook in Holendrecht waar nu nog geen cameratoezicht is, worden zes camera’s geplaatst.

Onderzoeksbureau DSP-groep evalueerde de effecten van het cameratoezicht in Zuidoost over de periode 2000-2009. De belangrijkste conclusie uit het rapport van DSP: op de feitelijke hoeveelheid criminaliteit en overlast heeft het cameratoezicht een onduidelijk effect. Zo wordt door de politie bijvoorbeeld niet geregistreerd hoe vaak camerabeelden worden gebruikt, voor welke incidenten en of er daders mee zijn aangehouden.

Ook bleek uit het rapport dat mensen zich niet veiliger voelen in drie van de vijf gebieden waar de camera’s hangen, Kraaiennest, Amsterdamse Poort en Ganzenpoort. In Vensperpolder voelen mensen zich zelfs onveiliger sinds de camera’s er hangen. In Gein hangen pas een jaar camera’s en konden de effecten niet worden gemeten.

Het rapport gaf stof voor flink wat discussie in de deelraad. Wim Mos van Onafhankelijk Zuidoost (OZO), goed voor drie van de 29 zetels in het stadsdeel, vond het onthutsend dat er in het rapport stond dat op één persoon na alle toezichthouders niet goed functioneren “Je denkt toch dat het niet al te moeilijk is om die beelden in de gaten te houden, behalve dan dat je je verschrikkelijk goed moet kunnen concentreren. Dan hebben wij een mooi centrum ingericht en schijnen daar mensen te zitten die dat niet kunnen of die niet weten hoe ze alarm moeten slaan als er iets gebeurt.”

Evert Hartog van de SP (2 zetels) zei liever tien extra mensen op straat te zien dan camera’s. Ook GroenLinks (2 zetels) en de PvdA (15 zetels) waren kritisch. Van alle partijen in de deelraad spraken alleen CDA (1 zetel) en VVD (2 zetels) zich duidelijk uit voor verlenging van het cameratoezicht.

Het gaat ongeveer zes ton kosten om het cameratoezicht nog twee jaar voort te zetten. De PvdA stelde daarom voor om de beslissing door te schuiven naar een algemene raadsvergadering om dat daar besluiten over het budget kunnen worden genomen. Het voorstel werd gesteund door SP, GroenLinks en OZO.

Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet die verantwoordelijk is voor veiligheid was niet blij met dit besluit en zei dat de raad zichzelf belachelijk maakte. Volgens haar had de raad al ingestemd met verlenging. Weber bevestigt vandaag dat het cameratoezicht nog twee jaar doorgaat.

Reblog this post [with Zemanta]

Reacties zijn gesloten