Beleggen in Hong Kong tot in de vroege uurtjes

Online beleggen in Azië is in een paar muisklikken mogelijk. Probleem: in steden als Tokyo en Hong Kong is het acht uur later en zijn de beurzen open als het in Nederland nacht is. Hoe gaan Amsterdamse beleggers om met dit tijdsverschil? “Ik bleef tot drie uur wakker om te handelen”.

Tycho Schaaf achter zijn bureau. Foto: Jonas Kooyman
Tycho Schaaf achter zijn bureau. Foto: Jonas Kooyman

Even is de financiële wereld gereduceerd tot één beeldscherm. Tycho Schaaf (24), accountmanager bij online belegspecialist Lynx, zit op een vrijdagochtend achter zijn bureau en laat zien wat je kunt doen met honderdduizend Amerikaanse dollars. “Ik wacht een minuutje en verkoop het equivalent ervan in Japanse yen.” Een paar muisklikken verder is de handeling voltooid, en de dollar net iets meer waard geworden. Het verschil is voor Schaaf. “Zo, even een paar tientjes verdiend.”

Het kantoor van Lynx zit in de Gouden Bocht van de Herengracht. Op dezelfde verdieping zit een modellenbureau. Een stuk of tien twintigers, waaronder Schaaf, werken in casual kleding achter lange houten bureaus met dubbele beeldschermen in een lichte ruimte. Op de achtergrond staat de radio aan en rinkelt de telefoon. Tussen de twee ramen die uitkijken op het water hangt een plasma van anderhalve meter breed met up-to-date financiële informatie. Aan de rechtermuur een foto van een stier die verwijst naar een winstmakende bull market.

Snelle handel
Lynx (aantal klanten: “geheim”) werd opgericht in 2006 en biedt op haar website een programma aan waarmee mensen thuis kunnen beleggen in de internationale beurzen. Ze kunnen bijvoorbeeld een aandeel kopen in Philips, of aan valutahandel doen: voorspellen of een bepaalde munt in waarde stijgt of daalt. Er zijn vijf bedrijven in Amsterdam die deze directe manier van online individueel beleggen aanbieden. De sfeer op het kantoor is vrolijk en studentikoos. Meerdere collega’s wonen naast elkaar in “pandjes van de directeur” in De Pijp.

De laatste jaren heeft Schaaf de valutahandel in populariteit zien toenemen, vertelt hij ontspannen achterover leunend in zijn bureaustoel. “Ik schat dat nu vijf procent van onze klanten aan deze vorm van beleggen doet. Veel meer dan een aantal jaar geleden.” Oorzaak van de populariteit? “Het is een snelle handel, je speculeert op een korte termijn, net zoals ik liet zien met de Japanse yen. Soms is het puur voor de thrill. Daarnaast is het best eenvoudig: de ene muntsoort tegenover de andere. Je hoeft niet van te voren zestien bedrijfsonderzoeken te lezen, zoals bij andere vormen van beleggen.”

Opblijven voor Zuid-Korea
Doordeweeks is Lynx tot tien uur ’s avonds geopend. Dan sluit de beurs op Wall Street in New York waar het zes uur vroeger is. “De Amerikaanse beurzen blijven ontzettend belangrijk voor ons in Amsterdam” zegt Schaaf, die er met zijn spijkerbroek en v-hals niet uitziet als een cliché Gordon Gekko. “Tijdens feestdagen zijn de Amerikaanse beurzen gesloten. Je ziet dan dat in de rest van de wereld de beurzen maar voor de helft draaien.”Hij vertelt verder, zijn blik af en toe afgeleid door het grote plasmascherm aan de muur.

Het laatste decennium is de economische invloed vanuit Azië enorm toegenomen. “Een paar jaar geleden had ik een periode dat ik tot drie uur ’s nachts wakker bleef om vanuit huis met Zuid-Korea te handelen. Ik was toen nog student en mijn college om negen uur ’s ochtends haalde ik dan niet” vertelt Schaaf. Op de achtergrond neemt af en toe een collega de telefoon op en vliegen er termen voorbij als “verkeerde terugboekingen”.

Onbekend maakt onbemind
Toch verwacht Tycho Schaaf niet dat er naast de aan Amerika aangepaste avond nog een Aziatische vroege ochtend (Hong Kong: acht uur later) bijkomt voor beleggers. “De meeste mensen hebben overdag een baan, dus zij hebben hun nachtrust nodig.”

Schaaf klikt een grafiek aan die de online activiteit van afgelopen nacht in een staafbalk laat zien: deze is ongeveer veertig keer zo klein als de activiteit overdag. “Er zijn hooguit een man of 150 actief geweest. Daarnaast maakt onbekend onbemind: veel klanten zetten liever hun geld op iets vertrouwds en dicht bij huis.”

Beweging in de markt
De Aziatische beurzen zijn echter niet volkomen irrelevant. “Wat je wel ziet is dat het economische nieuws uit Hong Kong of Shanghai enorme invloed heeft op de statistieken hier”, terwijl hij naar zijn beeldscherm kijkt. “Als in China iets als een renteverlaging wordt aangekondigd, ontstaat er hier veel beweging.”

Inmiddels is het lunchtijd op kantoor. De twintigers verplaatsen zich naar de keuken. Terwijl ze hun broodjes smeren worden de plannen voor het weekend doorgenomen. Over twee uur opent de beurs op Wall Street, maar vandaag sluiten ze gewoon om zes. Het is immers vrijdag.