Mama draait een nachtdienst, kind logeert bij opvang

Kinderdagverblijven spelen handig in op de 24-uurseconomie door avond- of nachtkinderopvang aan te bieden. “Om twaalf uur ’s nachts brengen of halen? Geen probleem.”

Voor alleenstaande moeders of ouders die wisselende diensten werken, is het soms een hele onderneming hun kroost ergens onder te brengen. 24-uurskinderopvang is dan een mogelijke oplossing. Kinderdagverblijven spelen steeds vaker in op de 24-uurseconomie.

24/7 Kids aan het Columbusplein in Amsterdam-West is een van de twee 24-uurskinderdagverblijven in Amsterdam. Sinds drie jaar biedt Laura Toth (1981) flexibele opvang tot tien uur ’s avonds voor kinderen van nul tot vier jaar. Op aanvraag kunnen kinderen ook blijven logeren. Een avondje of nachtje slapen kost 8,12 euro per uur.

Geen negen-tot-vijfmentaliteit
De negen-tot-vijgmentaliteit is het aan het verdwijnen. Ouders werken vaker op onregelmatige tijden als gevolg van de 24-uurseconomie. Toen Toth merkte dat ouders hierdoor behoefte hadden aan flexibele opvang was het idee voor 24-uursopvang geboren. Vooral ’s zomers is bij 24/7 Kids vraag naar nachtopvang van ouders die op festivals werken. Kinderen die blijven slapen zijn overdag ook aanwezig. “Ze zijn dan gewend aan ons, waardoor ze het niet heel erg door hebben dat ze uit logeren gaan.”

Wat 24/7 Kids daarentegen niet doet, is kinderen na tien uur ’s avonds uit bed halen, omdat vader pas om twaalf uit de avonddienst komt. “Dat vind ik pedagogisch niet verantwoord”, zegt Toth. Ook als kinderen worden gebracht, is het een voorwaarde dat dit gebeurt op tijden dat kinderen normaal nog wakker zijn. “Het is niet de bedoeling dat ze midden in de nacht worden gebracht”, zegt Toth.

Kinderen kunnen tot half twaalf 's avonds worden opgevangen bij UK Slotervaart. (Foto: uk.nl)
Kinderen kunnen tot half twaalf ’s avonds worden opgevangen bij UK Slotervaart. (Foto: uk.nl)
Opvang met huiselijke sfeer
Ook bij Unieke Kinderopvang (UK) Slotervaart in Nieuw-West kunnen kinderen tot vijf jaar worden ondergebracht tot half twaalf ’s avonds. “Zeker twintig jaar” is op deze avondopvang plek voor 67 kinderen. Een avondje opvang kost hier 8,25 euro per uur. Het animo wisselt, maar gemiddeld gaat het om zeven of acht kinderen die rond sluitingstijd worden opgehaald, aldus Gerdie Hendriks, vestigingsmanager van UK Slotervaart.

“Leidsters proberen voor deze kinderen zoveel mogelijk een huiselijke sfeer te creëren. ’s Avonds eten de kinderen warm met elkaar, gaan ze in bad, poetsen ze hun tanden en worden ze voor het slapen gaan voorgelezen. Precies zoals dat thuis ook gaat.”

Klokje Rond in Veldhoven was één van eerste kinderdagverblijven in Nederland die 24-uursopvang aanbiedt. Dertien jaar geleden begon Christie Vermaesen (1970) de opvang en sindsdien is het volgens haar een “groot succes”, met gemiddeld vijf kinderen per nacht. Ze is dan ook altijd 24 uur per dag en niet alleen op aanvraag. Kinderen tot dertien jaar zijn welkom. Tot half twaalf betalen ouders negen euro per uur, daarna zeven euro.

Maximale flexibiliteit is het uitgangspunt van het Klokje Rond. Moet een kind om half twaalf ’s nachts worden gebracht? Geen punt. ’s Avonds mee eten met de warme maaltijd of de volgende dag naar school gebracht? Ook geen probleem. Kinderen kunnen 24 uur per dag blijven, zolang als nodig is. Het langste dat een kindje is blijven logeren is een week.

Vermaesen vindt 24-uursopvang niet onverantwoord. “Wij maken er een logeerpartijtje van. Kinderen die blijven logeren, zijn er vaak ook overdag en kennen alle leidsters.”

Kinderen worden voorgelezen op de kinderopvang. (Foto: Bibliotheek Kortrijk. Flickr.)
Kinderen worden voorgelezen op de kinderopvang. (Foto: Bibliotheek Kortrijk. Flickr.)
‘Op een verjaardag worden kindjes ook ’s avonds laat wakker gemaakt’
Is het niet schadelijk voor het nachritme van kinderen als ze ’s avonds laat en ’s nachts worden gebracht of gehaald? “Nee”, zegt Gerdie Hendriks. “Als ouders hun kindje ’s avonds meenemen naar een verjaardag, maken ze het ook wakker om weer naar huis te gaan.” Ook Christie Vermaesen merkt niet dat kinderen last hebben van wisselende opvang. “Ze slapen hier heel goed.”

Ruben Fukkink, bijzonder hoogleraar kinderopvang aan de Universiteit van Amsterdam, bevestigt dat kinderen prima 24 uur per dag naar de kinderopvang kunnen. Ook laat op de avond of ’s nachts een kind ophalen, is volgens hem geen probleem. “Kinderen kunnen heel goed tegen wisselingen. Als ze bekend zijn met de opvang, weten zij niet beter dan dat ze gaan spelen en lekker slapen. De volgende dag worden ze gewoon wakker met vriendjes.”