Kamerprijzen dalen door ruim aanbod hotels

hotelamsterdamEen nacht in een Amsterdams hotel zal voorlopig alleen maar goedkoper worden, omdat steeds meer kamers leegstaan. Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC), dat in januari verschenen is. Ondertussen komen er steeds meer overnachtingsmogelijkheden bij.

Vakantiegangers betalen in 2013 gemiddeld 120 euro per nacht, vijf euro minder dan vorig jaar. Ook uit cijfers van prijsvergelijkingssite Trivago blijkt dat de prijzen afgelopen kwartaal lager liggen dan in 2012. René Wildeman, algemeen manager van Hotel Amsterdam-De Roode Leeuw, wijt de prijsdaling aan meerdere factoren. Wildeman: “Enerzijds is er de economische crisis, anderzijds is er een te groot aanbod van hotelkamers. In 2007 kwam de gemeente Amsterdam met een hotelbeleid om 9000 extra kamers te realiseren in de stad.” Het werd makkelijker om in leegstaande bedrijfspanden hotels te beginnen.

Afgelopen jaar stonden 1,2 procent meer kamers leeg in Amsterdam dan in 2011, aldus PwC. Wildeman: “In Europa is de laatste tijd een nieuwe trend ontstaan: particulieren die zelf kamers verhuren. Vakantiegangers vinden het leuk om net zo te leven zoals de bewoners van de stad. Denk bijvoorbeeld aan Airbnb. Zo zijn er in feite meer kamers bijgekomen, maar die zijn niet opgenomen in de plannen van de gemeente.” Het beleid, dat volgens de planning geldt tot 2015, is in maart 2012 aangepast zodat het minder makkelijk werd om een hotel in het centrum te openen. Maar ook dit jaar openen nieuwe hotels, zoals Fletcher en Waldorf Astoria.

Jules Dijkstra, persvoorlichter van Trivago, ziet dat de prijzen in andere Europese steden ook dalen. Dit blijkt zowel uit het European Cities Hotel Forecast 2013 van PwC, als trendrapportages van de vergelijkingssite. Dijkstra: “Het is te makkelijk om te zeggen dat de daling alleen door de crisis komt. De reizenmarkt is aan het vernieuwen, bijvoorbeeld door de opkomst van online vergelijkings- en veilingwebsites. De daling verschilt per stad.” Parijs blijft volgens zowel PwC als Trivago floreren. In Amsterdam zullen de gemiddelde inkomsten per beschikbare hotelkamer volgens PwC met ruim 3 procent dalen. Alleen Madrid (5,8 procent) en Londen (6,8 procent) zullen volgens de voorspelling sterker dalen.