Artsen gedogen onbevoegd voorschrijven verpleegkundigen

Long- en diabetesverpleegkundigen schrijven al grotendeels zelfstandig medicijnen voor, ook al zijn ze daar nog niet voor bevoegd. Dat bevestigt een woordvoerster van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). Artsen gedogen de huidige werkwijze van verpleegkundigen.

Per 1 februari krijgen long- en diabetesverpleegkundigen de bevoegdheid een recept uit te schrijven voor medicatie binnen hun specialisme. “Het is goed dat de wetgeving er komt. In de meeste gevallen had de arts dit vertrouwen in de verpleegkundigen al. De arts gaf hier vooraf toestemming, en dus zijn handtekening, voor”, aldus de woordvoerster van V&VN.

Met de nieuwe wetgeving mogen longverpleegkundigen inhalatiemedicijnen voorschrijven. Bij diabetesverpleegkundigen gaat het om medicijnen die de bloedsuiker kunnen verhogen of verlagen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, probeert al langer de zorgkosten te verlagen en de zorg efficiënter te maken door taken van artsen uit te besteden aan lager opgeleid en goedkoper personeel. In 2012 startte het ministerie met een experiment waarbij Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants onder andere bevoegd werden medicijnen voor te schrijven.