"Voertuigdieven worden steeds professioneler"

In de regio Amsterdam-Amstelland zijn in 2013 meer auto’s gestolen dan in 2012. Dat meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) vandaag. Het aantal gestolen brom- en snorfietsen is het afgelopen jaar gedaald. AVc-directeur Titus Visser: “Scooterbezitters zijn voorzichtiger geworden”.

In 2013 werden in de regio van de politie-eenheid Amsterdam-Amstelland 2.064 auto’s gestolen. Dat is een stijging van 9,1 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Amsterdam staat in de top drie van regio’s waar de meeste auto’s werden gestolen, na de grotere regio’s Oost-Nederland en Rotterdam-Rijnmond. De AVc baseert haar conclusies op meldingen van de politie en registers van de Dienst Wegverkeer (RDW).

“Voertuigdieven worden steeds professioneler”, zegt Titus Visser, directeur van het AVc. “Ze gebruiken geavanceerde apparatuur, waarmee ze makkelijker en sneller auto’s kunnen starten. Ze stelen vooral jonge auto’s; die kunnen ze makkelijk verkopen.”

De AVc merkt dat scooterbezitters voorzichtiger zijn geworden. Het aantal gestolen brom- en snorfietsen in de regio rond onze hoofdstad nam het afgelopen jaar af met bijna 9 procent. Visser: “Mensen parkeren bromfietsen minder vaak op plekken die hen onveilig lijken. En ze gebruiken vaker sloten om scooters vast te zetten.” Met 2.366 gestolen scooters is Amsterdam-Amstelland nog wel de regio waar de meeste scooters worden gestolen.

“Veel gemeentes plaatsen rekken waaraan mensen scooters kunnen vastmaken”, zegt Visser. “Verder zien we dat verzekeraars steeds vaker willen dat scooterbezitters een track and trace-systeem in hun scooter laten bouwen, waarmee de bromfiets kan worden opgespoord. De pakkans is daardoor groter en dus is het minder aantrekkelijk om brom- en snorfietsen te stelen.”

In Amsterdam-Amstelland worden niet alleen de meeste scooters gestolen, maar ook de meeste teruggevonden. Vorig jaar werd bijna een derde van de gestolen scooters in hetzelfde jaar opgespoord. Het aantal teruggevonden auto’s is de afgelopen jaren steeds verder gedaald. Desalniettemin is het getal van vorig jaar (783 auto’s) het op twee na hoogste van alle regionale politie-eenheden. “De ontwikkeling in Amsterdam past bij de landelijke trend”, zegt Visser. “Het terugvindpercentage daalt doordat dieven auto’s snel de grens over brengen. Daarnaast zien we de laatste jaren dat criminelen de voertuigen vaak snel uit elkaar halen. Er is een handel ontstaan in gestolen auto-onderdelen.”

De Politie Amsterdam was niet bereikbaar voor commentaar.