"Circus Renz"-spektakel bij rechtszaak Badr Hari

Omvallende camera’s, struikelende journalisten, het kwam allemaal voorbij tijdens de deze week hervatte rechtszaak tegen superster Badr Hari. Zijn advocate Benedicte Ficq vergeleek het showspektakel met “Circus Renz”.

Duizenden Zuidas-lichtjes schitteren in de duisternis. Tientallen camera’s staan opgesteld voor de rechtbank aan de Parnassusweg. Het is kwart voor acht ’s ochtends. Fotografen wrijven hun handen warm. “Hoelaat kwam-ie nou?”, zegt een geluidsman. “Uurtje wachten nog”, zegt zijn collega. De pers is in alle vroegte uitgerukt voor de rechtszaak tegen de bekendste bokser van Nederland. Hari staat onder meer terecht voor een mishandeling van miljonair Koen Everink in juli 2012.

Hordes journalisten, mannen in toga’s en belangstellenden verdringen elkaar in de gangen van de rechtbank. “Stond je nou net te filmen?”, zegt een bewaker tegen een journalist. “Gewoon wat foto’s gemaakt”, zegt hij. “Dat mag niet, he. Ik blijf hier staan totdat je ze verwijderd hebt”. Verderop in de gang stuurt een bewaker met wilde handgebaren filmende journalisten weg. “Filmen alleen buiten!”, schreeuwt hij.

Hari wurmt zich een weg door de menigte, hij glimlacht en oogt ontspannen. Met zijn twee meter torent hij boven iedereen uit. Zijn raadsvrouw, Bendicte Ficq loopt met een vastberaden gezicht achter hem aan. “Goedemorgen, gaat u zitten”, zegt rechter Wiemans vriendelijk tegen Hari als hij de rechtszaal betreedt. Everink is afwezig, hij zit bij een tenniswedstrijd in Australië.

Hari zou Everink tijdens het dansfeest Sensation White in een skybox in de Arena hebben mishandeld. Everink lekte in september een politiedossier aan journalist Bayens van KRO Brandpunt. “Misbruik van bewijslast”, zegt Ficq. “Everink betreurt zijn actie en zegt journalisten nooit meer te vertrouwen”, antwoordt de rechter. Journalisten kunnen hun lachen nauwelijks bedwingen. “Ik bespeur enig rumoer op de perstribune”, constateert de rechter.

Een korte schorsing volgt. Hari staat te kletsen bij de koffiebalie, achter hem een enorme rij. Een man in motorpak loopt voorbij en geeft hem een amicale klap op z’n schouder: ‘Sterkte ouwe’. Rechtenstudentjes gaan met Hari op de foto. Buiten staan sympathisanten met opgeschoren slapen en bontkragen te roken.

Hari gaat de cel in, als het aan officier Bienfait ligt. “Bewijs is onomstotelijk”, zegt ze. Zo is er een bebloede theedoek gevonden in de skybox met DNA van Everink en Hari. Volgens Everink zou Hari hebben gezegd: “kanker op uit onze skybox, kankergek” en toen samen met vrienden op hem ingeslagen hebben. Het OM zegt dat Hari een “spoor van geweld” heeft achtergelaten in het Amsterdamse uitgaansleven, naast de Arena ook in Jimmy Woo en Cooldown cafe. “Wij eisen 4 jaar cel tegen verdachte”, zegt Bienfait. Journalisten grijpen gretig naar hun tablets en iphones om het nieuws te tweeten. Hari buigt zijn hoofd. Dan verdwijnt hij via een zijdeur.

Donderdagochtend gaat het proces in alle vroegte verder. Journalisten roeren wat in hun koffie. “Ik zou het niet erg vinden als dit proces snel is afgelopen”, zegt een van hen. “Wat een gekkenhuis”, zegt een ander hoofdschuddend. Een NOS journalist met een shirt “ik spoor niet” snelt voorbij. Hari zit samen met zijn advocaat een broodje te eten. Een sensatiezoekende excentriekeling staat tegenover hem, trekt gekke bekken en probeert zijn aandacht te krijgen.

“Heeft u niet gezien, voorzitter, wat voor een gekte er heerst? Vanochtend viel er een cameraman met camera en al op de grond. Het lijkt hier wel Circus Renz!”, begint Ficq haar pleidooi. Ze vindt alle media-aandacht schadelijk voor haar cliënt. Uit afgetapte telefoongesprekken van Everink zou bovendien blijken dat de miljonair niets meer weet van de bewuste avond en zijn herinneringen “gereconstrueerd” heeft. “Everink zei tegen de politie dat hij twaalf bacootjes op had, nou, iedereen in deze zaal weet dat je dan goed in de olie bent.” Gelach stijgt op van de bomvolle publieke tribune. Journalisten stoten elkaar aan. “Wat een vrouw, he, die Ficq!”, zegt een journalist met rode bretels glunderend. Ze eist vrijspraak.

Hari verlaat in een zee van cameraflitsen de rechtbank. Een journalist van AT5 struikelt en laat zijn microfoon uit zijn handen glippen. “Laat Badr vrij!”, roept een Marokkaanse jongen de rechter nog na. Maandag doet de rechter uitspraak in dit “Circus Renz”-spektakel.

In oktober begon het proces tegen Hari. Wegens onderzoek van de rijksrecherche werd de rechtszaak uitgesteld tot januari.