Amsterdammers niet happig op Eetmaatje

Bij de Albert Heijn krijgen klanten deze week een Eetmaatje mee. De maatbeker, een initiatief van het Voedingscentrum, is bedoeld om verspilling tegen te gaan. Bij het filiaal op de Stadhouderskade gaan er nog maar weinig over de toonbank. “Ik heb al iets om af te meten, dus zo’n beker heb ik niet nodig.”

Op de zijkant van het Eetmaatje staan afmetingen voor porties macaroni, pasta, rijst en couscous. Onderop zitten ringen om spaghetti af te meten. (Foto: Lisa Koetsenruijter)
Op de zijkant van het Eetmaatje staan afmetingen voor porties macaroni, pasta, rijst en couscous. Onderop zitten ringen om spaghetti af te meten. (Foto: Lisa Koetsenruijter)
Een man met donkerblauwe jas staat stil voor het actieschap vol Eetmaatjes. Hij pakt een rood maatbekertje op en kijkt er lang naar, draait het rond in zijn handen. Dan zet hij het weer terug. De meeste andere klanten van de Albert Heijn aan de Stadhouderskade lopen langs het schap zonder aandacht te schenken aan de plastic keukenhulpjes. Bij de kassa is er één oudere mevrouw die een groene variant in haar boodschappentas stopt.

Deze week krijgen klanten bij Albert Heijn bij aankoop van een pak huismerk rijst, pasta of couscous een gratis ‘Eetmaatje’. Deze maatbeker is een initiatief van het Voedingscentrum en bedoeld om verspilling tegen te gaan: door porties af te meten hoeven mensen minder weg te gooien. Het Eetmaatje is volgens de instantie een laagdrempelige manier om verspilling tegen te gaan, nog makkelijker dan een weegschaal of maatbeker.

Uit onderzoek van de Universiteit Wageningen blijkt dat Nederlanders dertig procent te veel koken en tien tot zeventien procent van het eten in de afvalbak belandt. Samen gooien we volgens het Voedingscentrum jaarlijks voor 2 miljard euro aan eten weg.

Allergisch voor troep
Als Marlies (27) een portie wil afwegen, gebruikt ze gewoon haar keukenweegschaal. “Zo’n maatbeker hoef ik niet. Ik ben ook allergisch voor troep in mijn keuken, dus wil graag zo min mogelijk hebben staan.” Haar vriend Robert (28) is een grote eter. “Zo’n maatje zou toch te weinig voor mij zijn.” Als ze eten over hebben na de maaltijd, gaat het in de koelkast. Robert: “We gooien nooit wat weg. We warmen het dan de volgende dag op, als lunch of avondeten als een van ons alleen eet.”

Ongeveer een keer per maand gooit Martin (49) eten weg. “Vooral aardappels, dan heb ik er te veel geschild.” Voor porties rijst en pasta gebruikt hij een maatbeker. “Ik heb al iets om af te meten, dus zo’n beker heb ik niet nodig.” Ook Marieke (40) hoeft het Eetmaatje niet. “Ik heb ermee in mijn handen gestaan. Ik dacht: ‘Ja, gratis. Maar nee, hoef ik niet’.” Ze vindt de actie niet milieubewust. “Ze moeten geen gratis dingen weggeven die je niet nodig hebt.” Volgens het Voedingscentrum levert het Eetmaatje uiteindelijk meer bespaarde pasta op dan het plastic heeft gekost.

Een Eetmaatje met een portie fusili. (Foto: Lisa Koetsenruijter)
Een Eetmaatje met een portie fusili. (Foto: Lisa Koetsenruijter)
Handig
Maandag nam Paulien (21) bij een pak pasta een Eetmaatje mee. “Het leek me handig, want ik weet niet of er in mijn nieuwe huis al een maatbeker is. Maar ik wist niet dat het van het Voedingscentrum was.” De afgemeten portie pasta is alsnog te veel voor haar, vertelt ze.

Sam (27) kookt meer op gevoel. “Zo’n zak pasta is 500 gram. Als ik voor mezelf kook doe ik altijd een vijfde en een beetje.” Toch moet hij nog ongeveer één keer per week iets weggooien. “Van vlees denk ik vaak: hmm, dit is niet meer goed.” Het meeste overgebleven eten bewaart hij een à twee dagen. Over het Eetmaatje denkt hij: “Als het gratis is en ik zou het in huis hebben, dan is het misschien wel handig. Maar ik gebruik ook nooit een eierwekker, dus ik denk dat ik dit ook niet zou gebruiken.”