Felix Meritis vraagt bij rechtbank faillissement aan

Het is cultuur- en debatcentrum Felix Meritis niet gelukt uit de financiële problemen te komen. Directeur Linda Bouws en curator Stephan Voermans hebben daarom namens de Felix Meritis Foundation bij de rechter een faillissement aangevraagd. “Dat is inmiddels uitgesproken”, aldus de curator.

“In overleg met verschillende partijen gaan wij uiteraard kijken of er nog een mogelijkheid tot een doorstart is”, laat Voermans weten in een eerste reactie. “Ook gaan we kijken of er mogelijkheden zijn het personeel te behouden.” Het ligt volgens Voermans voor de hand dat de gemeente hier een rol in zou kunnen spelen, mochten zij het pand – waarvan de Felix Meritis Foundation beheerder is – kopen. Centraal staat in ieder geval voor Voermans en Bouws “dat het gedachtegoed van Felix Meritis ook in de toekomst bewaard blijft”.

Felix Meritis kwam in financiële problemen door eerdere renovaties aan het pand en de hoge huur. Het huurt het pand van de stichting Felix Meritis Beheer. Ook verminderde de gemeente Amsterdam vanaf 2013 de subsidie van 148.000 euro naar 78.820. Eerder zei Linda Bouws in een interview met NAP Nieuws dat een dalende horeca-omzet “de nekslag” was.

Felix Meritis is, meldt Bouws, de hele maand februari nog open tijdens activiteiten.