Verborgen liefde: "Hij liep alsof de wereld van hem was"

NAP Nieuws ging op zoek naar verborgen Amsterdamse liefdesverhalen. Deze keer: Aleksija (28) heeft al zes jaar een Surinaamse vriend. Haar Servisch-orthodoxe familie mag dit niet weten.

Aleksija (28): “In 1991 ontvluchtten mijn familie en ik Kroatië. De Joegoslavische Burgeroorlog was begonnen en omdat wij van Servisch-orthodoxe afkomst waren, moesten we snel weg. We woonden in Banjole, een klein dorp. We vluchtten naar Amsterdam, een grote stad. Al snel gingen mijn ouders uit elkaar, mijn vader kon niet aarden in Nederland. Hij verhuisde naar Noorwegen. Mijn moeder bleef in Amsterdam wonen.

Aleksija (28) houdt haar relatie met de Surinaamse Randall geheim. (Foto: Susan Blanken)
Aleksija (28) houdt haar relatie met de Surinaamse Randall geheim. (Foto: Susan Blanken)

“Op mijn 22ste ontmoette ik Randall, een Surinaamse rapper. Ik vond hem machtig interessant, hij liep over straat alsof de wereld van hem was. We gingen een paar keer samen uit. Ik had nooit verwacht dat het serieus zou worden, rappers krijgen veel aandacht van meisjes. Het liep anders. In maart zijn we zes jaar bij elkaar.

“Ik woon bij mijn moeder om de hoek. Zij heeft Randall een paar keer gezien. Ze vindt hem leuk maar toont dat niet echt. Ik begrijp het wel want ze kan niet anders. Mijn moeder gaat een aantal keer per jaar terug naar Banjole, waar mijn familie woont. In het dorp is veel sociale controle, iedereen weet alles van elkaar. Als de mensen in het dorp erachter komen dat ik met een Surinaamse jongen ga, wordt mijn familie met de nek aangekeken. Waar ik vandaan kom, worden Surinamers gezien als luie rokkenjagers die vrouwen slaan.

“Een paar keer per jaar ga ik naar mijn vader in Noorwegen. Hij vraagt altijd wanneer ik nu eens ga trouwen. Ik denk dat Randall mij binnenkort ten huwelijk gaat vragen, maar dat kan ik mijn vader niet vertellen. Ik zeg altijd dat ik de liefde van mijn leven nog tegen moet komen. Mijn moeder heeft al die jaren een oogje toegeknepen, maar ik denk dat ze stiekem hoopt dat het uit gaat. Ze heeft me al een paar keer proberen te koppelen aan familievrienden, altijd keurige Servische jongens. Maar ik houd van Randall en we zijn van plan om altijd samen te blijven.”

Om privacyredenen is de naam van Aleksija gefingeerd. Deze is bekend bij de redactie.

Lees ook de verhalen van Frédérique en Laila.