Verborgen liefde: ‘’In Nederland ben je seksueel gezien legaal vanaf je zestiende’’

NAP Nieuws ging op zoek naar verborgen Amsterdamse liefdesverhalen. Deze keer: Laila (23) over de liefde tussen haar als zestienjarig meisje en een tandarts van 43.

Laila (23): ‘’Hij kwam binnen in de kroeg met een superchagrijnige rotkop, een oorring in zijn oor en het was gedaan: verliefd. Ik een meisje van zestien, hij een tandarts van 43. Volgens mij was ik meer verliefd op het idee dat ik van hem had dan op wie hij werkelijk was. Dat idee – een oude rocker, heeft veel meegemaakt, tikje bitter, heeft behoefte aan iemand die hem ontdooit, blablabla – trok me enorm aan.

Die aantrekkingskracht was wederzijds. Dat hele hysterische wat pubermeisjes kunnen hebben op hun donkerste momenten, dat had ik toen heel erg. Ik had heel duidelijk mijn zinnen op hem gezet. Ik zei: ‘’Ik ben Laila en ik val op oud.’’

Hij had het allemaal precies uitgezocht: in Amerika draai je de bak in, in Nederland ben je seksueel gezien legaal vanaf je zestiende. Ik vond het superwijs dat hij dat wist. Romantisch zelfs, terwijl hij natuurlijk alleen maar zijn eigen hachje aan het redden was.

Laila (23) had op haar zestiende een relatie met een man van 43. Foto: Fleur Willemsen
Laila (23) had op haar zestiende een relatie met een man van 43. Foto: Fleur Willemsen

Voorzichtig ging hij niet met me om. Ik gedroeg me heel uitdagend en hij anticipeerde daarop. Raar is dat niet, maar achteraf denk ik wel: dat had hij niet moeten doen. Ik heb nota bene nog gezegd dat ik maagd was.

Als je er al voor kiest wel iets aan te gaan met zo’n jong meisje, dan moet je de gevolgen dragen. Goed voor haar zijn. Dat was hij niet, hij was een klootzak. Als ik bij hem was en in slaap viel, ging om één uur de wekker en moest ik opflikkeren. Het duurde anderhalf jaar voor hij me eens mee uit lunchen nam.

Het gezeik heeft uiteindelijk twee jaar geduurd. Mijn ouders zijn er twee keer achter gekomen. Er gingen geruchten. Een kennis van mijn moeder belde haar op en zei: je dochter staat in de kroeg met een man met wie ze absoluut niet in de kroeg moet staan. Vanaf toen is me alle contact verboden.

Een paar maanden later gebeurde het toch weer. Uiteindelijk heb ik het zelf uitgemaakt. Ik leerde een andere man kennen, die veel in me losmaakte. Het zei zoveel dat ik blijkbaar voor liefde open stond. Tot op de dag van vandaag vind ik het best een lekker gevoel dat hij nog steeds ongelukkig is. En ik niet.

Om privacyredenen is de naam van Laila gefingeerd. Deze is bekend bij de redactie.

Lees ook de verhalen van Frédérique en Aleksija.