“Het moet wel een beetje mysterieus blijven”

Een exclusieve cocktail drinken in een geheime bar. Het fenomeen uit Londen en New York is nog niet helemaal doorgedrongen in Amsterdam. Door 74 en The Secret Kitchen van The Butcher zijn twee ‘speakeasy’ bars die wel degelijk verstopt zitten. Op zoek naar de verborgen bar.

Van de buitenkant lijkt Door 74 aan de Reguliersdwarsstraat een leegstaand pand. Binnen is het donker en klein. “Het moet wel mysterieus blijven”, zegt barman Jim (22). Hij steekt drie soorten alcohol in brand en schenkt het vlammende goedje over in een glas. Op de bar en de muur erachter staan de flessen alcohol rijen dik.

De regels van Door 74. Foto: Susan Blanken.
De regels van Door 74. Foto: Susan Blanken.

Door 74 is een van de twee verborgen cocktailbars in Amsterdam, gebaseerd op de Amerikaanse speakeasy bar. Dit concept dateert uit de drooglegging van de jaren ’20 in de Verenigde Staten. Tijdens de drooglegging was de verkoop en productie van alcohol verboden. Veel horecagelegenheden gingen zelf alcohol stoken en illegaal verkopen. Dit gebeurde op geheime plekken, zogeheten speakeasy bars.

Bezoekers komen er meestal via via achter waar zo’n bar zit. Toegang is alleen mogelijk als je precies weet waar je moet zijn en soms is er naast een reservering een wachtwoord nodig. Het motto is: what happens inside, stays inside.

Mysterieus in kleine kringen
Door 74 biedt ruimte aan veertig klanten. Jim werkt vier dagen per week achter de bar. “Laatst was Pamela Anderson hier binnen. De Amerikanen en Engelsen weten dit goed te vinden.” Er wordt wel vaak bij de buren aangebeld. “De bar zit eigenlijk op nummer 74 en een half,” lacht hij.

Volgens Jim is het publiek heel gevarieerd. “Op Engelse en Amerikaanse websites staat Door 74 vaak als hotspot aangegeven. De verborgen bar is populair daar. Nederlandse klanten zijn ofwel cocktailliefhebbers, of mensen die via via gehoord hebben van de bar en hier komen kijken of er nog spannende dingen gebeuren. Daar kan ik uiteraard niets over zeggen.”

Horecatrendwatcher Vincent van Dijk legt uit dat er veel meer verborgen bars zijn in New York, Londen en Barcelona dan in Nederland. “Naast de twee in Amsterdam, is er de bar Dr. in Rotterdam. Misschien zijn we hier een beetje te nuchter of durven ondernemers het niet aan.”

Politie dumpt illegale alcohol tijdens de drooglegging in de VS. Foto: Orange County Archives.
Politie dumpt illegale alcohol tijdens de drooglegging in de VS. Foto: Orange County Archives.

Cocktails uit de drooglegging
Tijdens de drooglegging schonken de geheime speakeasy bars zelfgestookte alcohol. Die alcohol was vaak niet erg smakelijk en heel sterk. De bars besloten er zoete siropen aan toe te voegen, om het lekkerder te maken. Dit waren de eerste cocktails.

Tegenwoordig zijn er geen echte speakeasy bars meer, “cocktailbars hebben gewoon een drankvergunning en we leven niet meer in de drooglegging”, aldus Van Dijk. “Het verstoppen om het verstoppen van bars is een flauw trucje dat eventjes leuk is. De speakeasy trend gaat meer om richten op een specifieke doelgroep. Ze willen niet zomaar Jan en alleman over de vloer hebben.”

Burgers met een wachtwoord
“Om binnen te komen in The Secret Kitchen moet je reserveren per email”, zegt James (28). Hij is kok in het restaurant The Butcher op de Albert Cuypstraat, in het openbare deel van het restaurant. “Per email krijgen bezoekers dan een wachtwoord teruggestuurd en de namen komen op de gastenlijst.”

De bel om binnen te komen bij The Butcher bar. Foto: Laura van der Reijden.
De bel om binnen te komen bij The Butcher bar. Foto: Laura van der Reijden.

Achter in de ruimte komt een gang uit op een grote zilveren deur. “Het ziet er uit als een koelcel”, legt James uit. “Bij die deur moeten gasten aanbellen en dan opent de hostess. Zij vraagt het wachtwoord en dan mogen de bezoekers door naar de tweede deur. Daar worden hun namen gecheckt met de gastenlijst.”

Het wachtwoord doorgeven aan vrienden heeft geen zin. Het verandert iedere dag en je naam moet op de lijst staan. “Er is een vaste groep klanten die we altijd binnen laten. Wat BN’ers en belangrijke mensen.” Volgens James vinden bezoekers het geheime concept erg aantrekkelijk. “Van buiten zien ze niet dat er een bar is en ze moeten door de burgertent heen om er te komen. The Butcher is toch net anders.”

Volgens Vincent van Dijk worden clandestiene bars de nieuwste trend. “Daar komen alleen leden van een genootschap binnen, zij bevinden zich dan tussen gelijken. Dat sluit nog meer aan bij het speakeasy concept. Het idee is om daar zelfgestookte alcohol te verkopen. Ik heb de clandestiene bars in Nederland nog niet gezien, maar dat zal niet lang meer duren.”