Schatgraven in vernieuwde speeltuin Gibraltar

Clowns bij speeltuin Gibraltar (Foto: Xanne Visser)
Clowns bij speeltuin Gibraltar (Foto: Xanne Visser)
Vandaag opende speeltuin Gibraltar in Amsterdam-West opnieuw haar deuren. De speeltuin is opgeknapt en vanaf nu ook toegankelijk voor kinderen met een beperking.

“Wat vinden jullie van de nieuwe speeltuin?” vraagt Jeroen van Berkel (PvdA), lid van het dagelijkse bestuur van bestuurscommissie West. De regen buiten heeft niemand tegengehouden. De zaal waar de opening gehouden wordt, gelegen naast de speeltuin aan de Haarlemmerweg, is afgeladen met ouders, grootouders en hun kinderen. Het raadslid is door de drukte amper te verstaan. “Sssst,” roepen ouders en begeleiders in de rondte.

Ongeveer anderhalf jaar geleden werd het plan voor een opknapbeurt van speeltuin Gibraltar in gang gezet. “Die is een beetje uit de hand gelopen,” zegt Van Berkel. Samen met de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind is er een speeltuin ontworpen die ook toegankelijk is voor kinderen met een beperking. “Via verschillende sessies, onder andere met buurtbewoners en kinderen uit de buurt, is de speeltuin tot stand gekomen. Wij hebben ze gevraagd: ‘wat vinden jullie belangrijk?’ De kinderen gaven bij de eerste ontwerpen als commentaar meer te willen klimmen en voetballen. Daarom is er bijvoorbeeld een tweede klimhuis gebouwd.”

Het eindresultaat bestaat uit twee klimhuisjes, een basketbalveld, een schommel, een zandbak en twee trampolines, die in de grond zijn ingebouwd. Een zestal jongeren gilt het uit als ze er met zijn allen tegelijk op springen. De regen is inmiddels opgehouden en twee vrouwelijke clowns dansen met een groep kinderen in het midden van de speeltuin. “Het is vooral kleurrijk geworden,” zegt een van de buurtbewoners tevreden.

Pad met obstakels
“Voor kinderen met een rolstoel is een pad gemaakt met wat kleine obstakels erin,” vertelt Yehudi van der Pol van Operatie Periscoop, een initiatief dat samen met buurtkinderen veranderingen in de buurt doorvoert. Hij wijst naar een strook gekleurde bakstenen, waar kleine verhogingen en tegels met een ribbelpatroon in zijn geplaatst. “Mensen in een rolstoel kunnen daar overheen rijden en het reliëf in de grond voelen.” Verderop is naast de zandbak een hoge tafel geplaatst, waarnaast kinderen hun rolstoel kunnen parkeren en een zandkasteel op kunnen bouwen. “Verder is de speeltuin open gehouden, waardoor kinderen in een rolstoel vrij kunnen bewegen.”

Het toezicht bij de speeltuin wordt onder andere georganiseerd door West Beweegt, een initiatief van de afdeling Sport van Stadsdeel West. Joenoes, een van de begeleiders: “Via West Beweegt worden jongeren in Amsterdam een jaar lang opgeleid tot sportcoach.” In de speeltuin spelen zeven coaches met de kinderen: ze voetballen, basketballen en klauteren met ze door de huisjes heen. “Wij hebben hier toezicht van maandag tot woensdag. De bedoeling is dat jongeren op deze dagen ook dit soort activiteiten zullen organiseren.”

Schatgraven
“Om de speeltuin officieel te openen gaan we nu een schat opgraven.” Van Berkel houdt een emmer omhoog met gekleurde schepjes erin. De kinderen volgen hem naar buiten. Na vijf minuten in het natte zand geschept en gewoeld te hebben, komt er een in papier verpakte doos tevoorschijn. Binnenin bevindt zich een kleine schatkist die is gevuld met chocoladegeld, die door de grijpgrage handjes van de kinderen wordt geplunderd.

De zaal waar de opening plaatsvindt is de nieuwe opgeknapte locatie voor club Kleurrijk, een stichting die allerlei activiteiten in de buurt organiseert. De buurtbewoners ontmoeten elkaar hier vandaag onder het genot van een maaltijd. Harirasoep, Kisi, een wrap of Cacik staan er op het menu. “En alles is halal,” melden de vrouwen achter het buffet.

“We organiseren hier onder andere het kinderatelier” zegt vrijwilligster Shalina van club Kleurrijk. “In het atelier kunnen de kinderen gratis knustelen.”

“Naar aanleiding van de aangepaste speeltoestellen, zullen we onze activiteiten ook richten op kinderen met een beperking. Ik ben al in gesprek met scholen voor speciaal onderwijs om hun bezoek aan de speeltuin te plannen,” zegt Martine, eigenaresse van club Kleurrijk.

“Heten jullie die kinderen dan ook welkom?” vraagt Van Berkel streng aan de zaal vol kinderen. Een luide ‘Ja’ sluit zijn speech hoopvol af.