"Ik bedank Nederland"

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia
Vandaag is het vijf jaar geleden dat de catastrofale aardbeving in Haïti plaatsvond. Meer dan 220.000 Haïtianen vonden toen de dood. NAP Nieuws sprak Amsterdamse Haïtianen op de herdenkingsdienst over hun herinnering aan toen, emoties van nu en plannen voor de toekomst.

“Ik wilde eigenlijk niet komen”, zegt Sandra Mathurin (46) op de herdenkingsbijeenkomst zondagavond in Utrecht. “Te emotioneel.” Met het koor zingt Mathurin het hardst mee. “Als Haïtianen emotioneel zijn, gaan ze zingen.” Ze klapt zo hard dat het programmaboekje van haar schoot glijdt.

Honderd man verzamelden zich in de Geertekerk voor de herdenking, onder wie burgemeester Van Zanen. Hij prees de levenslust van de Haïtianen. “Die zal altijd groter zijn dan de verwoesting is geweest.”

“Nederland is de ramp een beetje vergeten”, zegt organisator Vena Nieuwelink-Bazelais. “’Oh, is het nu al vijf jaar geleden?’ zeggen ze dan.” Voorzitter van de Giro555-actie van Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) Farah Karimi is het met haar eens. “Donateurs verschuiven hun aandacht naar andere brandhaarden”, waarschuwt zij. “Dat mogen we niet laten gebeuren.”

In 2014 woonden in Nederland 659 mensen van Haïtiaanse afkomst, volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, van wie vijfentwintig in Amsterdam. Des te indrukwekkender is het bedrag van 111 miljoen euro dat Giro 555 bij de inzamelingsactie ophaalde. Vrijdag liet SHO weten dat nu al het hulpgeld is besteed.

Vijf maanden oud was Daan Wiesenekker (30) toen hij als adoptiekind naar Nederland werd gehaald. Ten tijde van de aardbeving, werkte hij in het leger. “Ik probeerde nog met de marine naar Haïti af te reizen, maar ik kon niks betekenen. ‘Misschien is mijn moeder nu wel dood’, was mijn eerste gedachte na de aardbeving. Mocht ik nog een zoektocht willen starten, dan zal die aardbeving dat flink hebben bemoeilijkt.” Het liefst werkt hij als medisch verzorger in Haïti, maar als ambulancemedewerker én vaste drummer van The Voice-finalist Sjors van der Panne heeft hij het komend jaar nog druk.

Ook Patrick Mathurin (42), Sandra’s neef, wil binnenkort naar Haïti afreizen. Zijn dreadlocks vallen op temidden alle mensen die bij de Haïtiaanse hapjes staan na afloop. “Met mijn theaterstichting Me and the People wil ik kunst- en sportprojecten voor kinderen opstarten.” Naar de informatiebijeenkomst die de Haïtiaanse gemeenschap vlak na de ramp organiseerde in de Amsterdam ArenA, is Patrick Mathurin niet geweest. “Ik was zo kapot, dat ik me er niet toe kon pushen.”

“Ik bedank Nederland”, zegt Sandra Mathurin. “En Job Cohen.” De toenmalige burgemeester was bij de bijeenkomst in de Amsterdam ArenA. “Het gaat op zo’n moment niet om geld, maar om warmte. Cohen was echt toppie. En al die BN’ers op televisie, fantastisch. Nederland heeft ons niet in de steek gelaten.”