“Damrak blijft ongeschikt als locatie Wintermarkt”

Damrak. (Foto: Wikipedia/Michiel1972)
Damrak. (Foto: Wikipedia/Michiel1972)
Het Damrak en de Dam blijven ongeschikt als locaties voor de Wintermarkt. Dat zei voorzitter van stadsdeel Centrum Boudewijn Oranje na een evaluatievergadering op vrijdagochtend.

In 2013 stond de markt wel op het Damrak. Dit jaar was dat niet mogelijk. “Toen kon de markt wegens werkzaamheden aan het fietspad op het Damrak staan”, laat het stadsdeel weten. Nu zouden de kraampjes op de stoep komen, die daardoor onveilig smal wordt.

Over de Rembrandtpleineditie, die zondag eindigde, is Oranje tevreden. “We hebben nauwelijks klachten gehoord en de veiligheid was in orde.” De Wintermarkt mag in deze vorm volgend jaar terugkeren, volgens Oranje.

Woensdag liet Wintermarkt-initiatiefnemer René Duursma weten een lint van Centraal Station tot Rembrandtplein voor ogen te hebben. “De omvang van deze editie past niet bij een stad als Amsterdam.”

Wethouder Van der Burg (Ruimtelijke Ordening, VVD) onderzoekt met stadsdeel Zuid Museumplein als marktlocatie. “Rond de de Stopera is ook een optie”, zegt Oranje. Professor Annemieke Roobeek, die met de Wintermarkt-organisatie samenwerkt, vindt de Stopera-omgeving te klein. Museumplein is een optie, volgens haar.

De organisatie eist voor 1 maart helderheid over de locatie. Bij de voorgaande editie waren de vergunningen pas op de dag van opbouw rond. Roobeek: “We laten ons niet meer traineren door het stadsdeel.”

Lees ook het achtergrondartikel over de Wintermarkt.