“Ik zing lekker door bij het stoplicht”

In Amstelveen komt een zangfietspad, een fietspad waarop mensen kunnen zingen. Dat is maandag door de gemeente Amstelveen besloten tijdens het stafoverleg verkeer. Wanneer het zangfietspad er komt is nog niet bekend, want de gemeente is nog op zoek naar een geschikte locatie. Het bord wordt besteld.

Op 2 februari twitterde de Amstelveense wethouder van verkeer, Jeroen Brandes, dat hij binnen 24 uur een zangfietspad wilde verwezenlijken. Rob Schippers, woordvoerder van de gemeente Amstelveen reageerde: “We zien het als een ludiek en luchtig dingetje. Hopelijk worden mensen er een beetje vrolijk van.”

Kunstenares en columniste Mapije de Wit (Foto: Mapije de Wit)
Kunstenares en columniste Mapije de Wit (Foto: Mapije de Wit)

De bedenker van het zangfietspad is Mapije de Wit (28), columniste van de Vogelvrije Fietser en kunstenares. Zij ontwierp de speciale borden voor zangfietspaden.

Wat vindt u ervan dat er een zangfietspad komt in Amstelveen?
“Dat wist ik nog niet. Er is er nu één in Almere Muziekwijk en de gemeente Houten heeft ook borden bij mij besteld. Het is leuk om te zien dat mensen mijn ontwerp waarderen.”

Waarom een zangfietspad? Je kunt toch altijd zingen op de fiets?
“Het concept was eigenlijk bedoeld om het onderwerp schaamte aan te snijden. Het blijkt dat ruim 75 procent van de mensen zingt op de fiets, maar dat een groot deel daarvan zich er eigenlijk voor schaamt. Dat is gebleken uit onderzoek van de fietsen.123.nl. Mensen stoppen met zingen als er iemand voorbij fietst. Om je te schamen voor dat soort kleine dingen vind ik verspilde energie. Dat hoeft niet.”

Denkt u dat een bordje die schaamte dan wegneemt?
“Op die plek wel. Het bordje is natuurlijk gemaakt in eerste instantie als ludieke actie. Natuurlijk mag je overal zingen, maar doordat je zegt: ‘Hier mag je zingen en hoef je je niet te schamen.’, geef je mensen de ruimte.”

Weet u of mensen ook daadwerkelijk gaan zingen op zangfietspaden?
“Ik sta er niet constant bij natuurlijk, maar toen ik het voor het eerst in Amsterdam goedkope bordjes zonder toestemming ophing, begonnen de fietsers wel spontaan te zingen. Maar het verschilt ook per fietser, natuurlijk.”

Zingt u zelf ook op de fiets?
“Altijd. Ik stopte zelf ook eerst, maar als ik een tegenligger of iemand tegenkwam die wel doorging met zingen, dacht ik: wat leuk eigenlijk. Inmiddels zing ik lekker door bij het stoplicht of als mensen langsfietsen.”

Wat zingt u?
“Disneyliedjes, bijvoorbeeld Frozen.”

Probeert u ook om meer zangfietspaden in Nederland te krijgen?
“Nee, eigenlijk niet. Ik ben alweer met andere dingen bezig. Op dit moment ben ik in de weer met een experiment dat gaat plaatsvinden in Utrecht. Het idee is om met z’n allen een verhaal te maken in een fietsenstalling. Een boekje met een pen komt in een kastje in een fietsenstalling te liggen. Iedere fietser die dat kastje aan zijn fiets vindt, mag een woord erbij schrijven. Vervolgens hangt hij het kastje aan een andere fiets in dezelfde fietsenstalling. Na een aantal dagen breien we er een eind aan en dan is het spannend of daar een verhaal uitgekomen is. Ik wil ze in vijf fietsenstallingen ophangen. Hopelijk zal er eentje slagen.”