Dierenpraktijk trekt dierenwinkel omhoog

De Amstelveense dierenwinkel Het Beestenkasteel heeft sinds afgelopen Dierendag, 4 oktober, ook een dierenartspraktijk. Manager John Urselmann hoopt met toevoeging van de praktijk een betere klantenbinding te bewerkstelligen. In Het Beestenkasteel kregen klanten al twaalf jaar medisch advies, maar de dieren konden er toen niet worden behandeld.

Winkel Het Beestenkasteel (Foto: Renate Guitink)
Winkel Het Beestenkasteel (Foto: Renate Guitink)

Bij dierenspeciaalzaak Het Beestenkasteel staat nu een winkelbediende samen met een dierenartsassistent (paraveterinair) achter de toonbank voor advies en verkoop. Dieren kunnen in de aangrenzende praktijk direct worden behandeld. In de winkel worden naast de normale dierenbenodigdheden ook medicijnen verkocht. De manager van de dierenartspraktijk, John Urselmann, heeft veel vertrouwen in deze constructie. “Met het toevoegen van een praktijk trek je ook de winkel omhoog. Er is meer vertrouwen en kennis in de winkel. In hoeverre dat terug te zien is in de omzetcijfers zullen we eind van dit jaar gaan opmaken.”

Praktijk Het Beestenkasteel (Foto: Renate Guitink)
Praktijk Het Beestenkasteel (Foto: Renate Guitink)

In de praktijk worden vooral standaardoperaties uitgevoerd, zoals sterilisatie en castratie. “Voor zeer complexe operaties moeten we klanten toch doorverwijzen naar een specialist”, zegt Beestenkasteel-dierenarts Reinder Schuurmans.

Urselmann liep al langer met het idee rond om een praktijk te openen in de dierenwinkel, aangezien hij klanten vaak adviseerde, maar ze vervolgens niet met medicatie verder kon helpen. Met de komst van de praktijk kan hij de klanten ook op medisch gebied van dienst zijn en vasthouden.

Of het praktijkgedeelte winstgevend zal worden kan Urselmann nog niet zeggen. Dierenarts Schuurmans: “Bij een beginnende praktijk duurt het meestal vijf jaar voordat die winstgevend wordt. Ik verwacht dat het in dit geval een stuk sneller zal gaan, maar we zijn pas een halfjaar bezig.”