Proeven, modderen en slachten in Noord

Nu is het nog stil verlaten op het NoordOogst-terrein. (Foto: Menno Sedee)
Nu is het nog stil op het NoordOogst-terrein. (Foto: Menno Sedee)
Het voormalige Sportpark De Melkweg in Amsterdam-Noord krijgt een metamorfose. Binnenkort is de sportkantine een restaurant, zijn de kleedkamers een bierbrouwerij en is het voetbalveld een evenemententerrein. Deze winter ligt het gebied er nog verlaten bij.

Achter woonwijk Tuindorp in Amsterdam-Noord, direct naast de A10, ligt een ondefinieerbaar stuk land. Tussen een bonte verzameling gebouwtjes – een oud asielzoekerscentrum, een schooltje, een sportkantine, een stalen atoomvormig kunstwerk – klinkt kindergehuil, spelen gepensioneerden een potje tennis en scharrelen varkens door de modder.

Automatisch nul aanloop
Juist op deze plek wil Lilian Roozeboom (34) in mei haar familierestaurant en bierproeflokaal ‘StrOOp’ openen, in de voormalige voetbalkantine van Sportpark De Melkweg. “Nog geen hond komt hier toevallig langs”, geeft Roozeboom toe, binnen nagloeiend van de koude fietstocht. “Ik heb automatisch nul aanloop.” Toch gelooft ze dat haar terras over een paar zomers vol zit. “Het is het eerste familierestaurant van Amsterdam-Noord met veel speelruimte voor de kinderen. Uniek in Amsterdam, dat zich vooral richt op hip, jong en yup.”

De herbestemming van het sportterrein is onderdeel van stadslandbouwproject ‘NoordOogst’, waar ruimte is voor duurzame ondernemers. Projectvoorzitter Ron van Echteld wil de zes hectare “ecologische, economische, sociaal-maatschappelijke en recreatieve meerwaarde” meegeven. Zijn projectplan won vorig jaar het vertrouwen van stadsdeel Noord, dat het gebiedje voor tien jaar ter beschikking stelt.

Op de bovenste verdieping komt het restaurant, het grasveld wordt een terras. (Foto: Menno Sedee)
Op de bovenste verdieping komt het restaurant, het grasveld wordt een terras. (Foto: Menno Sedee)
Doucheputjes
Buiten de sportkantine roken Aart van Bergen (34) en Peter Harms (33) van Bierbrouwerij De Vriendschap een sigaretje. Sinds november proberen zij in de kleedkamers nieuwe recepten uit. “De doucheputjes zijn handig om ons afvalwater in weg te spoelen”, zegt Van Bergen. De mannen brouwen inmiddels tweeduizend liter per maand voor circa honderd cafés en dadelijk ook voor ‘StrOOp’.

Inmiddels heeft elke vierkante meter op het terrein een bestemming gekregen. Van Echteld, perfect getrimde snor en uilenbrilletje, wijst in zijn kantoor de plannen aan op een maquette. Het codewoord is duurzaamheid. “De speeltuin naast het restaurant maakt zo veel mogelijk gebruik van de ‘speelaanleidingen’, speeltoestellen die van nature aanwezig zijn, zoals een blotevoetenpad of klimheuvel.” Er komt ook een biologische bakker en het voetbalveld met de tribune wordt een evenemententerrein voor muziekfestivals, markten en straattheater. Volgende maand opent een hostel voor zestig gasten. “Over zes jaar draaien we op volle toeren.”

Arnold voert de varkens. (Foto: Menno Sedee)
Arno voert de varkens. (Foto: Menno Sedee)
Slachten
Midden op NoordOogst kruipen veertien dikke varkens bij elkaar om de warmte op te zoeken. Zondag worden ze geslacht. Honderden crowdfunders van het biologische bedrijf Buitengewone Varkens ontvangen het varkensvlees in de vorm van droge worsten, speklappen en leverworst. Ook Roozebooms restaurant zal het varkensvlees serveren.

Kinderstemmetjes klinken bij kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang Buitenkans. Initiatiefneemster Elin Karlsson: “We zijn sinds september open en werken nu al met een wachtlijst, terwijl veel kinderdagverblijven in Amsterdam het juist moeilijk hebben.” De peuters gaan, naar Zweeds model, vaak naar buiten om te leren over planten en dieren. “Tegenwoordig weten kinderen niet eens het verschil tussen een wesp en een bij”, zegt Karlsson. Dagelijks lopen ze met de kinderen naar de varkens, die zondag worden geslacht. “Dat vertellen we de kinderen gewoon. Dat is niet zielig.”

‘Noord is booming!’
Achter het restaurant komt een woonwagenkamp, dat verplaatst moest worden vanwege de komst van de Foodhallen in Amsterdam-West. Restauranthoudster Roozeboom is blij met de bewoners. “Ze kunnen een oogje in het zeil houden. Anders kunnen inbrekers hier ongestoord hun gang gaan.”

Elin Karlsson op de segway van het kinderdagverblijf. (Foto: Menno Sedee)
Elin Karlsson op de segway van het kinderdagverblijf. (Foto: Menno Sedee)
Roozeboom vertrouwt op Amsterdam-Noord als opkomend stadsdeel. “Noord is niet ‘wat bedrijviger’, hou op zeg!”, schatert ze. “Noord is booming!” Haar voorbeeld is het goedlopende restaurant Hotel de Goudfazant, ook een horecagelegenheid in een uithoek van Noord. “Bovendien prijst de New York Times Noord aan als hipste buurt van Amsterdam.”

Ondertussen scheurt varkensverzorger Arno zakken varkensvoer open. De varkens verlaten er hun warme plekje voor. Elin Karlsson haalt haar segway-bolderkar uit de schuur om de kinderen voor de buitenschoolse opvang van school te halen.