“Als die moskee er komt, verhuis ik”

De gekozen locatie voor een nieuwe moskee in Amsterdam-Noord zet veel kwaad bloed bij buurtbewoners. Boze brieven, alternatieve locaties en een handtekeningenactie hebben vooralsnog geen effect. “We worden weggepest.”

De geplande locatie van de te bouwen moskee (foto: Jenne Jan Holtland)
De geplande locatie van de te bouwen moskee (foto: Jenne Jan Holtland)
Op de hoek van de Markengouw en de Dijkmanshuizenstraat hoor je de auto’s op de ringweg A10 voorbij razen. Verder heerst de stilte. Dit strookje Amsterdam-Noord is de laatste linie van fort Amsterdam. Loop je onder het viaduct door en langs de volkstuinen, dan sta je in de Waterlandse polder.

Moskee
Op datzelfde strookje moet, als alles meezit, over twee jaar een nieuwe Marokkaanse buurtmoskee verrijzen. Het plan stamt uit december 2012, en krijgt inmiddels vaste vorm. De stadsdeelraad is akkoord met de locatie, de architect is gevonden, alleen de buurtbewoners liggen nog dwars. “Dat die moskee er komt, vinden we geen probleem”, zegt Hans van Raan (69), de voorzitter van de bewonersvereniging. “Maar waarom moet het hier?”

De bewonersvereniging zegt niets tegen moslims te hebben. Van Raan: “Al zijn we niet blij met de concentratie van één geloof. Hier om de hoek zit ook een islamitische basisschool.” Wat overheerst is de angst voor parkeeroverlast. Een grote moskee van 800 vierkante meter betekent méér auto’s, terwijl de straat nu al kampt met verkeersopstoppingen. “Als ouders hun kinderen van school (basisschool Al Sieddiq, red.) komen halen, staat het hier helemaal vast”, verzucht Van Raan.

Anderhalve parkeerplek
Het bestuur van stadsdeel Noord heeft zeventig extra parkeerplekken toegezegd, maar volgens de bewoners is dat niet voldoende. Hun woningen bevinden zich precies tussen de geplande moskee en het voorgenomen parkeerterrein – een afstand van ruim 100 meter. Het gevolg, zeggen de bewoners: de moskeebezoekers zullen pal voor huize Van Raan parkeren. Medebestuurslid Hans Ernestus (69): “We hebben recht op anderhalve parkeerplek per woning. Daar blijft straks niets van over.”

In april 2013 schreven de bewoners een brief aan het stadsdeel. Hun huizen dreigden “onverkoopbaar” worden wanneer tot de bouw wordt besloten. De brief ging vergezeld met 120 handtekeningen, en vond onder meer steun bij ChristenUnie-senator en (toenmalig) medewijkbewoner Roel Kuiper.

Inspraak
Erna Berends (SP), lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Noord, ziet het probleem niet. “Deze locatie past binnen het bestemmingsplan en is de meest geschikte.” Wel benadrukt ze dat het plan onaf is. “Dit wordt de locatie, meer weten we nog niet.” Buurtbewoners mogen nog inspreken voor het bestuur een definitief besluiten neemt over het stedenbouwkundig plan.

De leden van de bewonersvereniging spreken zich uit (foto: AT5)
De leden van de bewonersvereniging spreken zich uit (foto: AT5)
Eerder vonden al vijf inspraakavonden waarop de bewoners hun zorgen uitten. Berends betwijfelt of er een compromis in het vat zit. “De bewoners willen net zo lang met ons in gesprek tot wij hun standpunt overnemen. Zo werkt het natuurlijk niet.”

Alternatieven
Twee weken geleden stemden vier partijen in de stadsdeelraad tegen de locatiekeuze. Daaronder was ook Elisabeth Groot, fractievoorzitter van de VVD. Zij zegt bang te zijn voor een scenario als bij de Westermoskee in Amsterdam-West. “Dat project heeft jarenlang stilgelegen.” Bovendien is niet voldoende naar alternatieve locaties gekeken, meent Groot.

De Waterlandpleinbuurt waar de moskee moet komen, is relatief divers. Twee op de drie gezinnen is van niet-westerse komaf. Moskeevereniging Arrayan, nu nog gevestigd in drie lekkende noodlokalen aan de IJdoornlaan, heeft vertrouwen in een goede afloop. Volgens het bestuur ontvangen de buurtbewoners binnenkort een uitnodiging voor de open dag van Arrayan.

Weggepest
Aan de Dijkmanshuizenstraat stijgt niettemin de frustratie. De bewonersvereniging diende zeven alternatieven in die stuk voor stuk onhaalbaar bleken. Op de betreffende locaties zijn volgens SP-bestuurder Berends al andere plannen.. “We worden niet serieus genomen”, concludeert Hans van Raan. Zijn medebestuurslid Hans Ernestus valt hem vanaf de sofa bij. “We worden weggepest. Als die moskee er komt, verhuis ik naar een plek buiten de stad.”