De Van der Pekbuurt heeft een nieuw buurthuis

Buurthuis

Sinds vorige week heeft de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord een nieuw buurthuis. Daar kunnen verschillende groepen uit de wijk samenkomen. “Die diversiteit is de uitdaging, maar ook wel de kracht.”

AMSTERDAM Aan de Heimansstraat in Amsterdam-Noord spelen twee gemutste kinderen met een bal. De één trapt ‘m tegen de deur van een voor deze buurt zo karakteristieke arbeiderswoning. Twee deuren naast elkaar, één voor de bovenwoning, één voor de benedenwoning. De huizen zien er aan de buitenkant goed uit, ze hebben net een nieuw likje verf gekregen. Even was er sprake van dat de hele Van der Pekbuurt tegen de vlakte zou gaan, maar uiteindelijk werd voor renovatie van veel bestaande huizen gekozen.

Tegenover de woningen staat een gebouw met grijze bakstenen. ‘Buurthuis Van der Pek’, staat op een groot bord boven de ramen van het gebouw. Vorige week werd dat plakkaat gepresenteerd, waarmee het gemeenschapshuis werd geopend.

Binnen is het warm. De twee vrouwelijke vrijwilligers Jesse Bos en Samar Shaalan zitten aan een tafel. Voor hen papieren met veel cijferwerk erop, ze hebben een rekenmachine bij de hand. Groepjes tafels en stoelen staan verspreid door de zaal op de blauwe linoleumvloer, boven de toonbank van het barretje hangen twee sfeervolle lampen. Links in de hoek een klein podiumpje met daarachter roze en zwarte kleden die de grijze bakstenenmuur doen verbloemen.

“Het was vorige week een prachtig openingsfeest”, zegt Jan Schalkx, die als voorzitter van de buurtvereniging Van der Pek betrokken was bij de totstandkoming van het buurthuis. Meteen was het druk. “Er waren optredens en Syrische vluchtelingen hebben gekookt.”

Geen ontmoetingsplek
Samar Shalaan is blij dat het buurthuis er nu is. Zij bestierde hiervoor in het pand de Vrouwenbazaar en organiseerde projecten voor vrouwenemancipatie. Ze kreeg daarmee veel Arabische vrouwen uit de buurt op de been, maar kon uiteindelijk de huur niet meer opbrengen.

Het pand kwam zo goed als leeg te staan en de Van der Pekbuurt dreigde geen enkele ontmoetingsplek meer te hebben. Totdat een groep betrokkenen in april vorig jaar onder leiding van Schalkx bij elkaar kwam. Makkelijk was dat niet, zegt Schalkx. “We waren wel een beetje het vertrouwen van het stadsdeel kwijt door wat er was gebeurd met de Vrouwenbazaar.”

Verbinding
Uiteindelijk moet het buurthuis zorgen voor verbinding tussen verschillende groepen in de diverse Van der Pekbuurt, die steevast voorkomt in armoedelijstjes. “Egyptenaren, Marokkanen, Turken, Libanezen, Syriërs, Surinamers en autochtone Nederlanders, ze hadden in de wijk allemaal hun eigen initiatieven”, zegt Schalkx. “We hebben het nu op één plek gebracht.”

Zo kan de Vrouwenbazaar van Shalaan hier haar emancipatie-activiteiten houden voor de vrouwen in de buurt. “Nu willen we zorgen voor meer laagdrempelige activiteiten”, zegt ze. Ook kan de Marokkaanse Mannenclub TricTrac (een soort Backgammon) komen spelen. “En net kwam er een oude man binnen die zei dat er ook echt een groep is die wil komen darten”, zegt Schalkx. “Kijk, dat vind ik mooi.”

Motivatie
“Die diverse groepen mensen zijn een uitdaging, maar ook wel weer de kracht”, vindt vrijwilligster Jesse Bos, die de papieren voor haar inmiddels heeft verruild voor een kop thee. Hoe krijg je ze samen? Ideeën voor activiteiten zijn er in ieder geval genoeg. “Bijles en weerbaarheidstraining voor kinderen, een 50+-eetclub, een Van der Pek-beautydag, een klusproject”, somt ze enkele voorbeelden op. “Ik hoop uiteindelijk dat mensen die hier niet wonen naar de Van der Pekbuurt komen, zodat we kunnen laten zien wat we doen. Oost heeft bijvoorbeeld een mooie vrijmarkt op Koningsdag die veel mensen trekt. Zoiets zouden we hier uiteindelijk ook moeten organiseren”, zegt Schalkx.

Ondersteuning
Maar het is nog afwachten of het buurthuis stand houdt. Over een paar jaar moet het kunnen draaien op de activiteiten en de baromzet. Nu lukt dat nog niet en is het afhankelijk van subsidies. Bijvoorbeeld de 7.500 euro die het stadsdeelbestuur toezegde, of de 20.000 euro die woningcorporatie Ymere wil besteden voor de verbouwing van het pand.

Lillian van Geene ziet dat wel met vertrouwen tegemoet. Ze beheert namens Stichting SPIN de speeltuin en de moestuin, waar nu twee stronken boerenkool overeind staan. Vannacht ging de vorst erover, ‘dus die zijn goed!’ Van Geene is ‘heel tevreden’ met haar nieuwe buren, zegt ze in haar kantoortje naast de zaal van het buurthuis. “Uiteindelijk gaan we voor hetzelfde: mensen een fijne tijd geven.”

https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlf1/t31.0-8/12469387_951596408264542_5167015205407744164_o.jpg
Betrokkenen tijdens de opening van Buurthuis Van der Pek. Shamar Salaan, daarnaast Jesse Bos, daarnaast Jan Schalkx. Lilian van Geene staat als tweede van rechts. Foto: Facebookpagina Buurthuis Van der Pek