'Paard van Noord' weer op eigen benen

Betonkraan ‘Paard van Noord’ is nu nog een zielig hoopje in Amsterdam Noord, maar deze zomer moet zij weer op eigen benen komen te staan. De kraan wordt een ontmoetingsplek voor bewoners uit de omgeving.

Op een grasveld bij de NDSM-werf ligt een kraan op de grond. Eromheen op de brakke grond ligt het geraamte. Ernaast staat een nieuwbouwwijk met dezelfde bruinkleurige rijtjeshuizen. In de verte is de tot hotel omgebouwde kraan Faralda te zien. Afgezien van een enkele fietser is het stil bij de kraan.

De kraan heet ‘Paard van Noord’, omdat zij in de jaren ’60 en ’70 belangrijk was bij de bouw van Amsterdam Noord en Nieuw-West. “Dit was de enige kraan die er was, dus die heeft eigenlijk aan de wieg gestaan van heel Noord. Het was een werkpaard”, zegt Bas Kok (48), voorzitter en vrijwilliger bij de vereniging Paard van Noord.

Kraan 'Paard van Noord' bij zijkanaal I in Amsterdam Noord (foto: Renate Guitink)
Kraan ‘Paard van Noord’ bij zijkanaal I in Amsterdam Noord (foto: Renate Guitink)

Ons Eiffeltorentje
Deze zomer wil de vereniging de kraan weer rechtop zetten. Eromheen op het paviljoen komt een ontmoetingsplek waar culturele activiteiten voor bewoners uit Amsterdam Noord zullen plaatsvinden.

Het paviljoen is een losstaand project dat de vereniging wil gaan ontwikkelen als de kraan overeind staat. Hiervoor zoekt ze nog één of meerdere goede horecaondernemingen die dat op een niet-commerciële basis willen doen. “We willen geen ronkende horecaonderneming”, zegt Kok. Welke activiteiten er precies bij het paviljoen zullen plaatsvinden, moet nog worden besloten. In de kraan zitten twee ruimtes waar iets mee gedaan kan worden. Kok: “Dan denken we meer aan een klein museum over de betonindustrie of een buurtvergaderruimte. De kraan is ons Eiffeltorentje.”

Buurtbewoners uit de Banne, Kadoelen, Buiksloterham, NDSM en Tuindorp Oostzaan zijn bij het project betrokken. In de toekomst wil de vereniging zoveel mogelijk mensen uit Noord bij de kraan betrekken. Kok: “Cement is iets wat voegt en krachtig maakt. We willen dat de kraan de specie wordt van de buurten uit Noord.”

Sinds kort is het ook mogelijk om lid te worden van de vereniging voor tien euro per jaar. Het geld gaat naar de kraan. Meer dan honderd mensen hebben zich inmiddels aangemeld.

Kraan 'Paard van Noord' bij zijkanaal I in Amsterdam Noord (foto: Renate Guitink)
Kraan ‘Paard van Noord’ bij zijkanaal I in Amsterdam Noord (foto: Renate Guitink)

Gekke Gerritje
De financiering van de vereniging zit nog in de beginfase. Er is 140.000 euro nodig om de kraan overeind te krijgen. De vereniging heeft 50.000 euro aan subsidies aangevraagd. Die worden doorgaans nooit geheel of allemaal toegewezen.

Ook het stadsdeel levert een bijdrage van ongeveer 50.000 euro, maar die krijgt de vereniging pas als de rest van de financiering rond is. Het stadsdeel is zijn geld kwijt als het project niet blijkt te werken. Mario de Pauw van Stadsdeel Noord: “We zijn niet gekke Gerritje. Dat doen we niet.” Volgens De Pauw is de bijdrage geen subsidie, maar wordt het meegenomen met de grondexploitatie. “We zien de kraan als een soort landmark.”

Vrijdag vindt een gesprek plaats met het stadsdeel waarbij de vereniging wil bespreken of er eerder geld beschikbaar kan komen. Bijvoorbeeld om een basis te leggen. “We krijgen de bestuurscommissie hier en gaan we met hen naar de kraan. Dan willen we vertellen over het plan en uitleggen waarom het belangrijk is. We hopen dat zij begrip tonen en extra enthousiast worden”, zegt Kok.

Dit voorjaar wil de vereniging ook gaan crowdfunden. Niet eerder, want zegt Kok: “We willen eerst een basis van een paar subsidies hebben zodat we ook aan mensen kunnen vertellen dat het goed gaat en hun bijdrage verschil maakt.”