Opknapbeurt voor Amsterdams stadhuis

Het Amsterdamse stadhuis in de Stopera krijgt een opknapbeurt. Architectenbureau De Twee Snoeken is aangesteld als hoofdarchitect voor de renovatie tot flexkantoor, meldt Architectenweb. Het Bossche bureau vernieuwde al eerder gemeentehuizen in andere steden.

In december won De Twee Snoeken de aanbesteding voor de renovatie van het stadhuis. Eerder ontwierp het bureau de herinrichting van gemeentehuizen in plaatsen als Almelo en Oss.

“Op dit moment bestaat het interieur van het stadskantoor nog uit cellenkantoortjes”, zegt Bert Kaasjager van architectenbureau De Twee Snoeken. “Wij creëren een open werkomgeving.” Hierdoor zal het kantoor geschikt worden voor flexwerkers. Daardoor is in de toekomst plaats voor 800 tot 1000 extra medewerkers. Nu werken er 1000 mensen in het stadhuis.

Volgens een woordvoerder van de gemeente kost de herinrichting 16,8 miljoen euro. Door de nieuwe inrichting kan de gemeente twee kantoorpanden afstoten, wat op termijn een besparing oplevert.

Naast de renovatie van de kantooromgeving overziet De Twee Snoeken ook de vernieuwing van andere bouwdelen, zoals het lunchcafé en de bestuursvleugel. De ontwerpen voor die delen worden gemaakt door andere architectenbureaus.

Nu De Twee Snoeken is geselecteerd als architect, kan het bureau beginnen aan de ontwerpfase. Voor het einde van 2015 moet het ontwerp af zijn. Van 2016 tot 2019 zal de renovatie in fases plaatsvinden, zodat kan worden doorgewerkt in het gebouw.

Naast de herinrichting van het gemeentehuis wordt tevens groot onderhoud gepleegd aan de rest van het Stoperagebouw. Zo moeten onder andere de klimaatinstallatie en databekabeling worden vervangen. De kosten voor dit onderhoud worden geraamd op 34 miljoen euro.