‘Niet genoeg handhaving rond Rembrandtplein’

IMG_8121
Het Rembrandtplein
CENTRUM – Het ontbreekt de gemeente Amsterdam aan handhavingscapaciteit om uitgaansoverlast voor omwonenden van het Rembrandtplein tegen te gaan. Dat zegt platform De Nachtwacht, waarin 75 buurtbewoners zich verenigd hebben. Vorig jaar afgekondige maatregelen zouden daardoor nog weinig effectief zijn.

Begin vorig jaar ging De Nachtwacht in overleg met de gemeente over de overlast van het uitgaanspubliek rond het Rembrandtplein, die volgens het buurtplatform ‘exponentieel was toegenomen’. De bewoners mochten meepraten over een pakket proefmaatregelen tegen de uitgaansoverlast, waar de gemeente al even mee bezig was. De proef begon in juli, met onder meer speciale gastheren voor het uitgaanspubliek op het Rembrandtplein, afspraken met horecaondernemers en een alcoholverbod op straat.

“In het weekend, wanneer er de meeste handhaving aanwezig is op het plein, komen de meeste overlastgevers desondanks nog gewoon weg met hun overtreding”, stelt vice-voorzitter Peter Taks van De Nachtwacht. Doordeweeks is de pakkans voor herrieschoppers, vandalen en agressievelingen volgens Taks zelfs bijna nul. Verschillende buurtbewoners bevestigen tegenover NAP Nieuws dat de situatie sinds het begin van de pilot nauwelijks is verbeterd.

Volgens de gemeente is er wel degelijk extra handhavingscapaciteit vrijgemaakt. “We hebben bijvoorbeeld handhavers die bij geluidsoverlast ook ’s nachts bereikbaar zijn, en dan meteen komen”, zegt een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA). “Door de extra handhaving op en rond het Rembrandtplein, is het aantal uitgedeelde boetes de afgelopen tijd flink toegenomen.”

Het gaat bovendien niet alleen om handhaving maar ook om preventie, stelt de woordvoerder. Zoals bijvoorbeeld in het geval van wildplassers: “Die krijgen vaker een boete, maar we willen het gedrag ook voorkomen. Dus zetten we extra urinoirs neer en maken we de bestaande urinoirs extra zichtbaar.”

Vice-voorzitter Taks van De Nachtwacht ziet het nut van zo’n aanpak, maar is toch niet geheel overtuigd. “Preventie is prachtig, maar effecten zijn er nog niet. Je zult de hele week moeten handhaven. Als dat niet gebeurt, houdt het op.”

Taks meent van de gemeente gehoord te hebben dat er niet genoeg handhavingsbudget is. De vice-voorzitter heeft daarop voorgesteld het gat te dichten met geld uit toeristenbelasting. “De meeste overlast komt toch van toeristen. Maar op dat idee kwam geen reactie.”

Extra geld uit toeristenbelasting halen, is volgens de woordvoerder van Van der Laan niet aan de orde. “Het budgetrecht ligt bij de gemeenteraad, die moet maar een voorstel doen. Nu betalen we de handhaving uit algemene middelen.” Op de stelling dat dat er te weinig handhavingsbudget is, gaat de woordvoerder niet specifiek in. “We moeten ook op andere plekken in de stad handhaven.”

De woordvoerder waarschuwt voor voorbarige conclusies. “Onze proef is nu zes maanden van kracht, en duurt nog tot 2018. Na een jaar gaan we evalueren, en kijken we welke stappen verder nodig zijn.”

NAP Nieuws ging een avond mee op stap met de speciale horecagastheren op het Rembrandtplein. Lees hier hoe dat verliep.