Maatregelen konden incident Nieuw Sloten niet voorkomen

Het sportcomplex van S.V. Nieuw Sloten op sportpark Sloten (Foto: Jasper Bol)
Het sportcomplex van S.V. Nieuw Sloten op sportpark Sloten (Foto: Jasper Bol)
Spelers van Nieuw Sloten belaagden zaterdag tijdens een wedstrijd uit woede over een rode kaart de scheidsrechter. In 2012 ging het al eerder mis, toen B-junioren van de Amsterdamse voetbalvereniging grensrechter Richard Nieuwenhuizen doodsloegen. Volgens bestuursvoorzitter Frans Mobron van Nieuw Sloten is er na dat incident veel veranderd bij de club.

WEST – S.V. Nieuw Sloten ligt in de hoek van sportpark Sloten in Amsterdam, vlak langs de A4. Aan de buitenmuur van de kantine hangt een groot blauw bord waar met grote letters op staat: ‘zonder respect geen voetbal’. Daaronder staan een aantal huisregels. Een van de regels luidt: ‘wij accepteren beslissingen van de scheidsrechter’. Ondanks deze geheugensteun ging het afgelopen zaterdag toch weer mis tijdens een uitwedstrijd van Nieuw Sloten tegen DCG uit Amsterdam.

Spelers van het zaterdagelftal belaagden de scheidsrechter nadat hij een rode kaart had gegeven aan Nieuw Sloten. Een van de spelers sloeg daarbij de kaart uit de handen van de scheidsrechter, die even later de wedstrijd staakte. Maandag trok de KNVB het bewuste elftal van Nieuw Sloten terug uit de competitie. Het was niet voor het eerst dat Nieuw Sloten in opspraak kwam: in 2012 vond bij een uitwedstrijd in Almere grensrechter Richard Nieuwenhuizen de dood, na mishandeling door B-junioren van de Amsterdamse club.

Volgens bestuursvoorzitter van Nieuw Sloten Frans Mobron zijn incidenten als dat van zaterdag nooit helemaal uit te bannen. “Dan zou je eigenlijk helemaal niet meer moeten voetballen.” De club heeft volgens Mobron na het het overlijden van Nieuwenhuizen in 2012 wel veel maatregelen genomen die dit soort incidenten tot een minimum moeten beperken. Zo monitort de leiding jeugdspelers beter op hun gedrag en heeft het bestuur een gedragscode opgesteld, waar de club zijn leden streng aan houdt. “Als we zien dat een speler maling heeft aan onze regels, kan hij niet bij ons voetballen.”

Onacceptabel
Als voorbeeld bij de gedragscode noemt Mobron het accepteren van de beslissing van de scheids- en grensrechters. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar volgens Mobron moet een gedragsverandering ook niet zozeer uit de clubregels op zich voortkomen. Het gaat er volgens de bestuursvoorzitter vooral om hoe de club de code handhaaft. “Het is gewoon duidelijk wat wel en niet geaccepteerd wordt. Wij treden strenger op sinds het incident in 2012 en die lijn houden we ook vast.” De misdragingen van afgelopen weekend zijn in ieder geval onacceptabel, vindt Mobron. “Een rode kaart uit de handen van de scheidsrechter slaan, is iets wat helemaal niet op het voetbalveld thuishoort.”

Het zaterdagelftal van Nieuw Sloten ondervond dan ook de gevolgen van de harde aanpak. De spelers kregen te horen dat ze nooit meer mogen spelen voor Nieuw Sloten en op verzoek van de vereniging trok de KNVB het team vervolgens terug uit de competitie. Mobron: “Het is een vriendenteam. Ze zijn als team verantwoordelijk. Als je als club wangedrag niet tolereert, is er maar één besluit mogelijk en dat is terugtrekking uit de competitie van het hele team.” Spelers van vriendenteams worden volgens Mobron voordat ze zich inschrijven door de vereniging gewaarschuwd voor dit beleid.

De KNVB stelt een onderzoek in naar het incident. Uit de rapporten van de scheidsrechter, DCG en Nieuw Sloten zal dan moeten blijken wie erbij betrokken zijn geweest. Wethouder Eric van den Burgh liet tegenover AT5 weten het niet eens te zijn met de straffen voor de spelers die tussen hun agressieve ploeggenoten en de scheidsrechter gesprongen waren. Mobron laat weten die spelers juist hebben gehandeld, maar wacht het onderzoek van de KNVB af voor verdere acties tegen de individuele spelers.