Nieuwe moskee Amsterdam-Noord kost 2 à 3 miljoen

Gebedsruimte van moskeevereniging Arrayan aan de IJdoornlaan (foto: Jenne Jan Holtland)
Gebedsruimte van moskeevereniging Arrayan aan de IJdoornlaan (foto: Jenne Jan Holtland)
De nieuwe buurtmoskee die moet verrijzen in de Waterlandpleinbuurt in Amsterdam-Noord, zal 2 tot 3 miljoen euro kosten. Dat zegt de secretaris van moskeevereniging Arrayan die de kosten voor de bouw op zich neemt.

De 39-jarige secretaris Ali, die niet met zijn achternaam in de krant wil, noemt het bedrag een “grove schatting”. Volgens hem heeft Arrayan op dit moment ongeveer een miljoen euro opgehaald. Dat geld is afkomstig van de wekelijkse inzameling bij het vrijdaggebed, van benefietevenementen en van de 400 betalende leden, die ieder zo’n 2.000 euro bijdragen aan de nieuwe buurtmoskee.

Twee weken geleden, op 4 februari, stemde de bestuurscommissie van Amsterdam-Noord in met de nieuwe locatie voor de Marokkaanse buurtmoskee op de hoek van de Markengouw en de Dijkmanshuizenstraat. De intentie om te bouwen is daarmee gegeven, maar zowel het stadsdeel als de Amsterdamse gemeenteraad moeten nog definitief akkoord gaan met het bestemmingsplan.

De bouw van de moskee start op z’n vroegst in de zomer van 2016. Moskeevereniging Arrayan zegt het resterende geld op tijd bij elkaar te zullen krijgen. De vereniging wil het aantal inzamelingsacties opvoeren en rekent op de vrijgevigheid van de eigen gemeenschap. Daarnaast zal ze de Nederlandse moslimgemeenschap oproepen bij te dragen. “Zodra de bouw in zicht komt, is dat geld er snel”, zegt Ali.

Het plan van het stadsdeel voorziet in een moskee van maximaal 800 vierkante meter en 12 meter hoog. Ook komt er een extra parkeerplaats naast de nabijgelegen islamitische basisschool As-Siddieq.

De voorgenomen bouw stuit op veel verzet bij bewoners. Hans van Raan (69), voorzitter van de lokale bewonersvereniging, zegt te vrezen voor parkeeroverlast en voelt zich “niet serieus genomen” door het bestuur van Amsterdam-Noord. De extra parkeerplaatsen die het stadsdeel wil aanleggen, zijn volgens hem niet toereikend. Over de zeven alternatieve locaties die de bewoners gepresenteerd hebben, heeft het stadsdeel laten weten dat ze niet in de bestaande bestemmingsplannen passen.

Sinds de oprichting van Arrayan in 2004 is de moskee gevestigd in een aantal noodlokalen aan de IJdoornlaan. In december 2010 stelde stadsdeel Noord vast dat er een nieuwe, permanente moskee moest komen in dezelfde Waterlandpleinbuurt. In aanloop naar het definitieve besluit volgt nog een aantal inspraakavonden. Wanneer stadsdeel en gemeenteraad over het bestemmingsplan besluiten, is nog niet bekend.

Lees ook de reportage: “Als die moskee er komt, verhuis ik”