Sneeuwklokjesroof in het Amsterdamse Bos

Het heeft wat weg van een Suske en Wiske-album. Nachtelijke dieven namen vorige week honderden sneeuwklokjes mee uit het Amsterdamse Bos. Maar de roof is volgens boswachter Maarten van Zadelhoff bepaald geen kluchtig verhaaltje. “De bodem wordt verstoord door het gewroet in de grond.”

Boswachter Maarten van Zadelhoff (26) wijst naar een plek waar de sneeuwklokjes zijn meegenomen. (Foto: Friso Weijers)
Boswachter Maarten van Zadelhoff (26) wijst naar een plek waar de sneeuwklokjes zijn meegenomen. (Foto: Friso Weijers)
Een waterig zonnetje verlicht vrijdagmorgen het bospad achter de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. Tussen de bomen zijn honderden kleine sneeuwklokjes te zien: ranke, groene sprietjes met een wit bloemetje. “Het lijkt alsof er niets is gestolen”, zegt boswachter Maarten van Zadelhoff (26). Toch werden hier vorige week honderden bloemen uit de grond gehaald.

De boswachters merkten de diefstal vorige week maandag op. Het geoefende oog van boswachter Van Zadelhoff ziet meteen de sporen die zijn achtergelaten. “Kijk, hier zijn sneeuwklokjes platgetrapt.” Hij wijst naar een kuiltje in de modder. “Daar hebben ze op hun knieën in de bosgrond gezeten. De dieven hebben om en om wat weggehaald. Het is heel bedacht gedaan.”

Galanthofielen
Sneeuwklokjes lijken een weinig aantrekkelijk doelwit voor diefstal. De teer ogende bloemen bloeien alleen rond deze tijd van het jaar. Maar galanthofielen, fervente sneeuwklokjesverzamelaars, kunnen zich soms niet bedwingen, schreef Trouw vier jaar geleden. “Voor je het weet heb je de pol uitgegraven en in je tas gestopt.” In Engeland, bakermat van de sneeuwklokjesmanie, betalen galanthofielen op ruilbeurzen honderden ponden voor de zeldzaamste bloembollen.

Volgens sneeuwklokjesexpert Hanneke van Dijk is het niet waarschijnlijk dat galanthofielen achter de diefstal zitten. “In het Amsterdamse Bos groeit het gewone sneeuwklokje, Galanthus nivalis. Maar er zijn nog negentien andere soorten. Daar zijn verzamelaars op uit, vooral als ze een bijzonder vlekje hebben of een andere kleur.” Van Dijk kan het weten: ze schreef het boek Galanthomania, met 500 foto’s van verschillende sneeuwklokjes.

Sneeuwklokjes in het Amsterdamse Bos. (Foto: Friso Weijers)
Sneeuwklokjes in het Amsterdamse Bos. (Foto: Friso Weijers)
Boswachter Van Zadelhoff denkt dat handelaren de plantjes hebben weggenomen. “Al vier jaar worden hier sneeuwklokjes gestolen. Vorig jaar hebben we sneeuwklokjesdieven aangehouden. Die hadden een busje vol kratten, dat ging op een bedrijfsmatige manier.” Volgens Van Zadelhoff brengen de bloemetjes op de markt €2,50 per stuk op.

Gewroet in de grond
“Sneeuwklokjes kweken is nog niet zo makkelijk”, zegt van Dijk. “De bodem moet koel en schaduwrijk zijn. Langer dan twee jaar op dezelfde grond lukt niet.” Het is veel eenvoudiger om sneeuwklokjes ergens in het wild uit de grond te trekken. Maar het wegnemen van de plantjes is een overtreding van de Flora- en Faunawet, weet boswachter Van Zadelhoff. Bovendien zijn grond en planten in het Amsterdamse Bos eigendom van de gemeente.

Voorlopig houden de boswachters een extra oogje in het zeil bij de plantjes. “Het bos lijdt schade onder de diefstal”, zegt Van Zadelhoff. “De bodem wordt verstoord door het gewroet in de grond.” Hij kijkt naar een groen stengeltje dat plat op de bosgrond ligt. “Dit is niet mooi om te zien. We willen dat het Amsterdamse bos een fraaie plek is voor wandelaars en recreanten.”