“Stop het sluiten van bordelen”

Lyle Muns (Foto: Lyle Muns)
Lyle Muns (Foto: Lyle Muns)
Afgelopen zondag is de nieuwe belangenvereniging voor sekswerkers, Proud, gelanceerd. Een gesprek met woordvoerder Lyle Muns, over de werkzaamheden en doelen van Proud. “Er is geen veiligere werkplek dan de Wallen.”

Zondagmiddag werd de nieuwe belangenvereniging voor sekswerkers, Proud, feestelijk gelanceerd in voormalig bordeel Yab Yum in Amsterdam. Lyle Muns (21) is naast student politicologie aan de Universiteit van Amsterdam én voorzitter van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks, ook sekswerker. Hij wil als woordvoerder van de nieuwe vereniging het taboe op prostitutie doorbreken.

Een van de speerpunten van Proud is het bespreekbaar maken van prostitutie. Hoe willen jullie dit taboe doorbreken?
“Dit wordt vooral het werk van de lange adem. Er is jarenlang door allerlei moraalridders in de media geroepen dat prostitutie ‘vies’ is. Ik weet dat prostitutie lang niet altijd mooi of goed is en we zullen niet alleen prediken over de ‘happy hooker’. We willen een stelselmatig tegenwicht bieden door verschillende sekswerkers zelf aan het word te laten. Er bestaat meer diversiteit binnen de prostitutie dan de twee bekende kampen: gedwongen of ongedwongen prostitutie.”

Tijdens de lancering wilden veel sekswerkers niet gefilmd worden. Zijn er wel genoeg mensen die hun verhaal willen vertellen?
“We zijn net begonnen, dus we moeten de komende tijd eerst nog veel leden verzamelen. Veel van de sekswerkers willen inderdaad niet zomaar ‘en plein public’ praten. Ze zijn bang voor de mening van anderen of vrezen dat het werk een nadelige invloed heeft op hun kans op een andere baan. Maar we kunnen hun input anoniem wel gebruiken. Leden van Proud kunnen binnenkort op een afgeschermd forum hun verhalen kwijt. Het is aan ons de taak om diegenen die wel willen praten een gezicht te geven.”

Proberen jullie ook de gedachten van de ‘moraalridders’ zelf te veranderen?
“Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft het voortdurend over criminalisering en repressie binnen de prostitutie. Ondanks zijn neerbuigende toon, nodigen wij hem uit om te komen praten. We kunnen zijn mening natuurlijk niet van de ene op de andere dag veranderen, maar hij moet in ieder geval weten waar hij over praat. Ga in gesprek met sekswerkers. En als Jojanneke van den Berge openstaat voor een ander verhaal, is zij ook van harte welkom.”

Jullie gaan ook de rechten van sekswerkers aanpakken. Maar prostitutie is al legaal.
“Wij willen vooral een veilige werkplek voor sekswerkers. Daarom willen wij dat het sluitingsbeleid van bordelen stopgezet wordt. Kun jij je een veiligere werkplek voorstellen dan de Wallen? Waar dames achter de ramen een alarmknop hebben die ze kunnen indrukken en waar de politie de buurt constant in de gaten houdt? Daar is het veilig. Als er ramen worden gesloten, is er geen alarmknop of politie meer voor die dames die op straat komen te staan.”

De gemeente Amsterdam gaat waarschijnlijk wel negentien nieuwe ramen faciliteren.
“De gemeente Amsterdam heeft de afgelopen jaren meer dan 200 sekswerkers op straat gezet, en nu willen ze een ruimte faciliteren voor 50 dames om zelfstandig aan de slag te kunnen. Hoewel Proud blij is met de 19 ramen die ze voor de dames willen heropenen, staan er nog steeds 80 sluitingen op het programma. Die veilige werkplekken op de Wallen moeten ook blijven.”

Wat gaan jullie anders doen dan de Rode Draad, de Nederlandse stichting die de positie van sekswerkers wilde verbeteren, maar in 2012 failliet ging bij gebrek aan subsidie?
“Op dit moment zijn we een vrijwilligersorganisatie zonder subsidie. Onze inkomsten zullen in het begin het lidmaatschap van leden zijn van dertig euro per jaar. Verder zullen we crowdfundingacties opzetten. Subsidie geeft natuurlijk veel mogelijkheden, zoals contacten en kans op een professionalisering van de vereniging, maar het maakt je ook afhankelijk van mensen waar je kritisch op wilt zijn. Daarom mogen ook uitsluitend (ex)sekswerkers lid worden. Onze leden hebben inspraak op ons beleid en welke onderwerpen er op het programma moeten komen. Dan moeten ze zelf ook ervaring hebben in de branche.”