Kinderrechten door de cameralens van een kind

Zaterdag 9 januari wordt in het hostel WOW Amsterdam de foto-expositie KIJK! geopend. Nadia, Safouane, Nerrimene, Ilias, Jinan, Mariam en Malak laten met eigen foto’s zien wat kinderrechten voor hen betekenen. Een interview met initiatiefneemster Vera Duivenvoorden.

De expositie is het resultaat van een fotoworkshop voor kinderen uit de Kolenkitbuurt in Amsterdam-West. Zeven kinderen van tussen de 8 en 12 jaar werkten in tien weken toe naar een foto-expositie van hun buurt, met de focus op het thema kinderrechten. “Ik vind het mooi om te zien dat dit soort thema’s er bij jonge kinderen al inzitten”, aldus Vera Duivenvoorden (27), een van de initiatiefnemers van het project.

Duivenvoorden: “Het doel van de expositie is om de blik van kinderen op een bepaald maatschappelijk thema te tonen. Kinderen hebben een open blik. Dat maakt het bijzonder om door hun ogen een thema te belichten.” Omdat november de maand van de kinderrechten was, werd dit het thema voor de expositie. “De kinderen hebben zelf bedacht wat voor hun kinderrechten zijn. Op die manier zie je een beetje wat de structuur in de wijk is. Daardoor leer je de wijk ook kennen”, aldus Duivenvoorden.

Kinderrechten
Het idee kwam voort uit Duivenvoordens nieuwsgierigheid: hoe denken kinderen zelf over wat hun rechten zijn? “Er wordt steeds meer gesproken over dat kinderen op het basisonderwijs op de hoogte moeten zijn van hun rechten. Spelenderwijs bespreken we met de kinderen wat dat precies inhoudt. Wat ik leuk vind, is dat ik tijdens de lessen merk dat kinderen eigenlijk al heel veel weten. Ze noemen bijvoorbeeld het recht op blije ouders, veiligheid, respect en het recht op niet pesten. Dat zijn ethische thema’s die wij van bovenaf voor kinderen bedenken, maar dus ook bij kinderen spelen.” Als voorbeeld noemt Duivenvoorden een foto die een van de kinderen nam vanaf zijn balkon van de straat waar hij woont. “Hij zei dat hij die foto had gemaakt, omdat zijn ouders hem vanaf daar konden zien spelen. Hij vond dat elk kind recht heeft op die veiligheid.”

Het project is tot stand gekomen in samenwerking met VoorUit, een participatieproject in Amsterdam waarbij studenten in ruil voor woonruimte maatschappelijk werk verrichten in de wijk waar ze wonen. Dit moet de sociale cohesie in de wijken bevorderen. Duivenvoorden werkte zelf ook voor VoorUit. Daar kwam ze op het idee van een fotoclub. “Ik ben nu freelance fotograaf en heb dat idee voorgelegd bij WOW in Amsterdam, de kunstenaarsbroedplaats waar ik woon. De coördinator van WOW was eigenlijk meteen enthousiast over het idee omdat het kunstenaars ook meer met de wijk bindt.”

Opening
De expositie wordt zaterdag geopend door de kinderen zelf. Er zijn daarnaast ook officiële sprekers, onder wie Jeroen van Berkel (dagelijks bestuur van stadsdeel West), Rachel Corner (beeldredacteur van de Groene Amsterdammer en fotograaf) en Anja Masling van het One Minutes Junior Project. Bij dat project maakten kinderen van over de hele wereld een film van één minuut over hun leven. De winnaars kregen samen met de kinderen van KIJK! een fotoworkshop in Amsterdam. De kinderen van het KIJK! project lieten hun wijk laten zien en maakten op voor hun belangrijke plekken portretfoto’s. “Dat gaf een extra dimensie over wat kinderrechten zijn, omdat ze ook kinderen uit conflictgebieden hebben leren kennen”, aldus Duivenvoorden.

De foto’s uit de Kolenkitbuurt vormen de eerste expositie van het KIJK! project. Hoewel die expositie haar deuren dus nog moet openen, heeft het project al een vervolg gekregen. Duivenvoorden en VoorUit werken momenteel aan een project in Slotermeer. Volgende week gaat in Osdorp een nieuwe fotoworkshop van start.

De expositie is van 9 januari (16:00 uur) tot en met 28 februari te zien in WOW Amsterdam, Wiltzanghlaan 60. Gratis entree.