'Je raakt aan de vrijheid van het zzp'en gewend'

euro-1457318-1600x1200

Het CBS kwam woensdag met nieuwe cijfers over ZZP’ers in Nederland. NAP Nieuws vraagt twee Amsterdamse zzp’ers naar hun voorkeur: loondienst of zzp’en, zekerheid of vrijheid?

AMSTERDAM – Wie rijk wil worden, kan beter niet gaan zzp’en. Dat is de strekking van een onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week publiceerde. Van alle 1,3 miljoen zzp’ers in Nederland verdienden er in 2014 200 duizend nog geen 17 duizend euro per jaar. Slechts 37 procent kon rondkomen van alleen het zzp-inkomen. Steeds vaker klinkt de kritiek dat zzp’ers meestal uitgebuite lieden zijn, die noodgedwongen werken voor bodemtarieven en zonder verzekeringen en pensioenopbouw. Twee Amsterdamse zzp’ers vertellen delen hun ervaringen.

Liek van den Braak (41) is grafisch ontwerper. Ze ontwerpt huisstijlen voor bedrijven en werkt in de tijdschriftenwereld. “Ik was achttien jaar in loondienst, in dezelfde sector waarin ik nu actief ben. Toen werd ik ontslagen, op economische gronden. Ik kwam in de ww terecht. Veel van mijn collega’s werkten al jaren voor zichzelf. ‘Dat is ook wat voor jou joh’, zeiden ze. Dus ik begon ook mijn eigen bedrijfje. Eerst ging het niet zo goed, maar in de loop van de jaren stabiliseerde de hoeveelheid werk zich.”

“Nu ben ik drie jaar zelfstandig, en ik heb geen baantje meer nodig voor ernaast. Ik verdien gemiddeld genomen modaal. Mijn geluk is dat ik vaste opdrachtgevers heb, dus er is iedere week wel werk. Om een buffertje op te bouwen, spaar ik een beetje. Ik heb mezelf voorgenomen na drie jaar te gaan kijken voor een pensioenvoorziening. Dat moet ik nu dus maar eens gaan doen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering heb ik niet, dat is nog een te grote uitgave. Ik lig er niet wakker van, maar in mijn achterhoofd speelt het wel mee.”

Zou u als u mocht kiezen liever zzp’er zijn, of toch in loondienst werken?

“Moeilijke vraag. Wat betreft zekerheid van inkomen en sociale voorzieningen, ga ik voor loondienst. Je toekomst is dan toch wat zekerder. Maar iedereen moet tegenwoordig meer voor zichzelf zorgen. Misschien ga ik over een paar jaar wel weer voor een baas werken, maar alleen als er echt iets leuks op mijn pad komt. Je raakt aan de vrijheid van het zzp’en gewend.”

Clover Jean (48) is entertainer. Ze zingt, is in te huren als trouwambtenaar en verzorgt comedyacts. “Vroeger werkte ik altijd al met mensen. Ik was bijvoorbeeld reisleidster, en secretaresse. Maar toen kreeg ik reuma en werd ik volledig afgekeurd. Ik had al een bijbaantje bij een bedrijf dat artiesten verhuurde aan de Efteling. Dat was een liefhebberij van me. Toen ik werd afgekeurd, besloot ik niet bij de pakken neer te gaan zitten en van mijn hobby mijn werk te maken. Acht jaar geleden ben ik voor mijzelf begonnen.”

“Ik heb het geld uit mijn bedrijfje wel echt nodig. Zonder zou ik niet rondkomen. Mijn uitkering zit onder het minimumloon, met de inkomsten uit mijn werk zit ik er net boven. Ik ben blij als ik twee opdrachten per week heb. Andere mensen zouden er misschien meer willen, maar als ik te veel verdien, verlies ik mijn uitkering. Ik maak dus geen geweldige winst.”

Zou u als u mocht kiezen liever zzp’er zijn, of toch in loondienst werken?
“Ik heb besloten het te doen zoals ik het nu doe. Bij het artiestenbureau was ik in vaste dienst. Dat was veel werk, en na een paar jaar dacht ik bij mezelf: heb ik veel geld nodig? Nee, ik wil rondkomen. Ik heb liever minder geld, en de vrijheid om voor mezelf te werken.”