Amstelveense partijen positief over komst recreatieruimte in noodopvang Amstelveen

Het kantoorpand aan de Laan van Kronenburg waar de vluchtelingen opgevangen zullen worden.
Het kantoorpand aan de Laan van Kronenburg waar de vluchtelingen opgevangen zullen worden. Het pand wordt sinds maandag verbouwd. (Bron: Yanaika Holst)

AMSTELVEEN – De Amstelveense politieke partijen zijn blij met de komst van een recreatieruimte in de noodopvang voor vluchtelingen aan de Laan van Kronenburg. Burgemeester Mirjam van ’t Veld (CDA) liet eergisteren in een brief aan de raad weten dat de recreatieruimte er komt.

“We zijn er erg blij om. Het gaat erom dat er een goede tijdsbesteding komt voor vluchtelingen. Zo’n recreatieruimte kan goed gebruikt worden”, laat raadslid Bert de Pijper (CU) weten. Ook fractievoorzitter Axel Boomgaars van GroenLinks is positief, al weet hij nog niet hoe de ruimte er precies uit gaat zien. “Het is een groot kantoor, dus er is ruimte voor activiteiten. Zo wordt de interactie voor zowel bewoners als vrijwilligers makkelijker.”

Verveling tegengaan
De ontmoetingsruimte moet vooral verveling tegengaan, voegt Boomgaars toe. “Het gaat vaak mis in andere opvanglocaties omdat mensen zich stierlijk vervelen.” Ook Fractievoorzitter Joep van Erp (SP) denkt dat de ontmoetingsruimte zowel de bewoners als de gemeente ten goede komt: “We denken dat vluchtelingen door de gemeente gaan zwerven als ze zich binnen de opvang niet vermaken. Dat geeft onveiligheid.” Het liefst ziet hij dat vluchtelingen zinvolle taken binnen de gemeente doen als dagbesteding. “Maar dat wordt niet toegestaan door het landelijk beleid.” Ook VVD, D66 en lokale partijen Burgerbelangen Amstelveen (BBA) en Ouderen Combinatie Amstelveen (OCA) reageren positief op het besluit. CDA en PvdA waren niet beschikbaar voor commentaar.

Commissievergadering
Vorige week vroegen oppositiepartijen GroenLinks, ChristenUnie en SP om een recreatieruimte in het pand tijdens een commissievergadering. Burgemeester Van ‘t Veld wees er toen op dat er in de huidige plannen geen recreatieruimte zat, vanwege de landelijke richtlijnen voor een sober beleid. Van ‘t Veld zou er wel over in gesprek gaan met het COA. Wat het COA heeft doen besluiten om de recreatieruimte toch te realiseren kan een woordvoerder van de gemeente Amstelveen niet zeggen. Het COA was onbereikbaar voor commentaar.

De eerste vluchtelingen zullen op 25 april het pand betrekken. Dat liet het COA maandag per brief weten aan de gemeente. Het voormalig kantoorgebouw heeft pas sinds vorige week alle benodigde vergunningen en wordt nu verbouwd. Het COA verwacht op basis van de huidige instroom dit jaar nog zeker 45.000 opvangplekken te moeten realiseren in Nederland.