Flexende zzp'ers vinden elkaar op werkplek

De Kamer van Koophandel vindt de zzp’er een verkapte werkloze. Het aanstormende leger van Zelfstandigen Zonder Personeel kan ook gezien worden als een glimp van een nieuwe samenleving, vol ‘verbinding’ en flexwerkplekken. Berlage meet & workspace is een voorbeeld.

Jessica Tangelder (zelfstandig knowledge activator) klapt in haar handen en gaat in het midden van de zaal staan. Het is tijd voor de koffiebreak. Een paar mensen kijken op van hun werk. “Mag ik even de aandacht? Ik wil jullie van harte uitnodigen om mee te doen met de energizer. Dan kun je daarna vol nieuwe energie verder met je werk.” Een jongen in een blauw Adidasvest kauwt verveeld op zijn kauwgom.

Sociaal kapitaal
Aan de twee lange tafels in de ruimte van Berlage meet & workspace zitten zo’n twintig mensen te werken. De meesten hebben een Macbook voor zich. Aan de muur hangen twee prikborden vol gekleurde post-its en voorgedrukte wenskaarten. “Ik krijg energie van jou” staat er. En: “bedankt voor het brainen.” Op het televisiescherm bij de ingang is te zien wie er aanwezig zijn. Achter elke naam staan expertises en talenten.

Berlage meet & workspace in de Beurs van Berlage (onderdeel van seats2meet) is een van de vele plekken in Amsterdam waar zzp’ers komen werken. Er is wifi, vergaderruimte en de koffie is gratis. De werkplek trouwens ook. “Je betaalt hier niet met geld maar met sociaal kapitaal”, legt oprichter Felix Lepoutre uit. “Iedereen hier staat open voor ontmoetingen en wil elkaar helpen.”

“Laat je koffie maar even staan, want we gaan flink zwieren”, roept Jessica enthousiast. Ondernemer Joeri springt op. Klaar om ge-energized te worden. “Spannend hè”, zegt hij schamper als niemand aanstalten maakt. Voorzichtig klinkt er gelach. Er komen nog zes mensen naar voren. De rest duikt zich weer achter zijn laptop. De jongen met het Adidasvest pakt zijn spullen en loopt de zaal uit.

Verkapte werkloze
Afgelopen maandag meldde de Kamer van Koophandel (KvK) dat er vorig jaar 150 duizend mensen een eigen zaak begonnen. Dat is dertien procent meer dan het jaar daarvoor. Ivo de Jong, marktanalist bij de KvK, sprak eerder deze week in de Volkskrant van verkapte werkeloosheid. Een kwart van de zzp’ers zou eigenlijk thuishoren in de werkeloosheidsstatistieken. Volgens hem is de helft van de startende ondernemers na drie jaar weer gestopt en werkt 10 procent onder bijstandsniveau.

20140108_114559Felix Lepoutre is juist positief over het steeds stijgende aantal zzp’ers. Hij wijst op een vijf centimeter dik boek met de filosofie over deze nieuwe manier van werken: samenleving 3.0. “Het draait allemaal om verbinding”, zegt hij. “Binnen een paar jaar werken bedrijven alleen nog maar met freelancers.” Hij ziet de ondernemersgeest juist als kracht. “Nederlanders gaan blijkbaar niet zielig op de bank zitten na een ontslag. Ze proberen het op hun eigen manier.”

Met de georganiseerde koffiebreaks wil hij mensen met elkaar in contact laten komen. De deelnemers moeten een alliteratie met hun naam bedenken. Yes-Jessica zegt zelf overal ‘ja’ tegen. “Wat heb je nodig om verder te komen met je bedrijf”, vraagt ze aan de groep. Creatieve Carlijn heeft te veel ideeën en hoopt dat iemand haar wil helpen focussen. Risico-Robbert heeft koffie nodig. “Nee, flauw”, geeft hij toe. Hij trekt zijn wenkbrauwen op. “Kapitaal.” Hij kijkt er veelbetekenend bij. De rest knikt instemmend. “Dat kan iedereen wel gebruiken”, lacht Carlijn.

Motiverende Marieke (30) is politicoloog en bestuurskundige. Ze werkte vijf jaar als beleidsmedewerker bij een onderwijsinstelling. Door een reorganisatie raakt ze binnenkort haar baan kwijt. Om welke instelling het gaat, zegt ze liever niet. Voorlopig gaat ze freelancen. Noodgedwongen, dat wel. Ze ziet het voordeel van de werkplek wel. Thuis doe je minder. En net bij de koffieautomaat sprak ze Breed-inzetbare-Bruno. Hij kon haar misschien wel aan een adviesklus helpen.

Wensput
Jonge Joeri (23) kijkt met een open blik de kring rond. Hij studeerde Sport Management aan de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens het afstuderen startte hij een onderneming. Als Qigong-instructeur probeert hij meer beweging op de werkvloer te krijgen. Van de verbindingsideeën van Felix Lepoutre ziet hij niet altijd veel terug. “Niemand praat hier eigenlijk met elkaar. Iedereen is gewoon hard aan het werk.”

Felix Lepoutre ziet wel elke dag verbindingen ontstaan. “Gisteren deed bijvoorbeeld de hele zaal mee met de koffiebreak. Bovendien werken er elke dag honderden zzp’ers in franchises van seats2meet. Ik geloof heilig in deze formule.”

De energizer eindigt met een wensput. De deelnemers haken hun handen ineen tot een kleine cirkel. “Gooi je wens voor deze dag maar in de put”, zegt Jessica. Ze veegt over haar voorhoofd en schudt haar hand leeg in de put. Volgens Risico-Robbert komen wensen alleen uit als je ze voor jezelf houdt. Yes-Jessica forceert een glimlach. Zo werkt het hier niet.

Reacties zijn gesloten