Amsterdam toevluchtsoord voor carnavalhaters

Carnaval begint dit weekend. (Foto: Marlie van Zoggel)
Carnaval begint dit weekend. (Foto: Marlie van Zoggel)
Het is voor veel inwoners van Zuid-Nederland het evenement van het jaar: carnaval. Er zijn echter ook Brabanders en Limburgers die deze dagen liever in de hoofdstad doorbrengen. NAP Nieuws zocht ze op.

CENTRUM – Als er in Nederland één traditie is waar iedereen een uitgesproken mening over lijkt te hebben dan is het carnaval. Dit weekend barst het feest in Zuid-Nederland weer los. En dus reizen de in Amsterdam wonende Brabanders, Limburgers en andere liefhebbers van het volksfeest massaal naar het zuiden. Een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen (NS) laat weten dat het bedrijf zo’n honderdduizend extra reizigers verwacht. Er worden daarom grotere treinen ingezet op de trajecten vanuit Amsterdam naar Breda en Den Bosch.

NAP Nieuws sprak met drie Brabantse en Limburgse inwoners van Amsterdam die carnaval proberen te ontvluchten. Zij verkiezen een ‘rustig’ verblijf in de hoofdstad boven de jaarlijkse feestelijkheden in Zuid-Nederland.

Dennis (28) is geboren in Sittard: “Het epicentrum van carnaval”

“De laatste keer dat ik carnaval heb gevierd is een jaar of acht geleden, en dat was met héél veel tegenzin. Ik ben voor 99 procent een echte Limburger, maar aan carnaval heb ik echt een gigantische hekel. Het is koud, overal lawaai, een biertje kost drie euro en de muziek is verschrikkelijk. Ik heb het nooit leuk gevonden. Als kind moest ik van mijn ouders meelopen met de kinderoptocht, en op de middelbare school begonnen ze op donderdag al met van die er-staat-een-paard-in-de-gangmuziek. Als ik dat hoor krimpt mijn maag ineen. Zodra ik van mijn ouders alleen met de trein mocht reizen ben ik carnaval ontvlucht. Mijn familie leeft er al weken naartoe, maar mij krijg je dit weekend voor geen goud Amsterdam uit.”

Evy (29): “Het is gewoon een heel raar feestje”
“Het afgelopen weekend was ik bij mijn ouders in Limburg. De voorbereidingen waren al in volle gang. De vlag hangt daar uit, letterlijk. Alleen hangt er een zak in de plaatselijke carnavalskleuren aan de stok in plaats van een vlag. Ik heb met al die tradities nooit enige verbondenheid gevoeld. Het is een raar feestje. Iedereen is vijf dagen lang bezopen terwijl er carnavalsmuziek gedraaid wordt. En dat moet dan leuk zijn? Ik heb het in mijn hele leven misschien vier keer gevierd. Drie keer toen ik jong was en één keer tijdens mijn studententijd in Maastricht. Een deel van mijn vrienden viert het wel, maar ze proberen mij niet meer over te halen. Ze hebben geaccepteerd dat ik lekker in de hoofdstad blijf. Ik ga nóóit meer carnaval vieren.”

Joep (25): “Uiteindelijk zwicht ik voor de sociale druk”
“Carnaval is iets waar ik het hele jaar liever niet over nadenk. Hoe dichterbij het komt, hoe minder zin ik erin heb. Mijn vrienden hebben het tegenovergestelde. Als ik niet ga vliegen opmerkingen als ‘Joep is een vieze Amsterdammer aan het worden’ me om de oren. Uiteindelijk zwicht ik dus toch altijd voor die sociale druk. Vroeger vond ik het hele feest nog erger, omdat je dan verkleed moest. Nu draagt bijna iedereen in Den Bosch een boerenkiel, de traditionele Bossche carnavalsjas. Dat is makkelijker, want dan val je niet zo op in de grote massa. Liever zou ik thuis blijven, of, nog beter, naar een tropisch eiland vertrekken. Maar als het puntje bij paaltje komt stap ik zaterdag gewoon met frisse tegenzin de trein in.”
__________________________________________________________________________________________
Carnaval alleen voor mensen uit het zuiden?
In 2014 kwam driekwart van de carnavalsvierders in Breda van ‘boven de rivieren’. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau DAT Mobility. Het bureau onderzocht de herkomst van de bezoeker aan de hand van mobiele telefoongegevens in zestien verschillende plaatsen. In andere grote carnavalssteden zoals Den Bosch en Maastricht was dit respectievelijk 71 en 34 procent. In totaal kwamen er 382.000 bezoekers op het evenement af. De meeste bezoekers waren afkomstig uit Rotterdam, Amsterdam en Dordrecht. Van de Limburgse bevolking viert ongeveer de helft carnaval, blijkt uit een steekproef van Dagblad De Limburger. Een kwart van de thuisblijvers zegt weliswaar met het feest te zijn opgegroeid, maar het nooit leuk te hebben gevonden.
__________________________________________________________________________________________