Alle Amsterdamse Akten genomineerd voor Geschiedenis Online Prijs  

Het ambitieuze project Alle Amsterdamse Akten is genomineerd voor de Geschiedenis Online Prijs. Deze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan de meest vernieuwende, verrassende of mooie Nederlandse historische website of app. Projectleidster Pauline van den Heuvel van het Amsterdams Stadsarchief is blij verrast: “Dit is natuurlijk ook het mooiste archief dat er is!”

Op 13 juli 1705 kocht Gerrit van Egten zes Afrikaanse slaven voor 1500 gulden. Het bonnetje van deze overdracht, samen met nog zo’n 4,5 miljoen andere akten van de Amsterdamse Notarissen uit 1578-1915, is opgeslagen in een kilometerslang archief. Twee jaar geleden begon Van den Heuvel, samen met een groep andere enthousiastelingen, aan het structureren van de documenten. “Er waren een aantal zaken die samenkwamen. Digitaliseren was met de jaren goedkoper geworden, we konden subsidies krijgen en we beschikten over een groot netwerk aan vrijwilligers door eerdere projecten”, vertelt Van den Heuvel.

Inmiddels werken er dagelijks 266 vrijwilligers en medewerkers van het Amsterdams Stadsarchief aan de aktes. Iedereen die het leuk vindt kan online een steentje bijdragen. Mensen moeten aangeven of ze ervaring hebben met het lezen van oud schrift en of ze een makkelijk of moeilijker document willen zien. Vervolgens krijgen ze een akte op hun beeldscherm. Dat kan van alles zijn. “Sommigen krijgen heel spannende verhalen te lezen. Het is elke keer weer een verrassing. Dat maakt het werk ook zo leuk”, vertelt Van den Heuvel.

“We willen dat de aktes voor iedereen online vindbaar zijn en daarbij hopen we ook vooral jongeren kennis te laten maken met het Stadsarchief.” Hoelang het project gaat duren? “We zeiden altijd dat we binnen tien jaar klaar wilden zijn, maar dan moet de productie nog wel omhoog.” Via technologische ontwikkelingen en uitbreiding van het netwerk van vrijwilligers hoopt Van den Heuvel het doel te bereiken.