Verzetsmuseum stelt noodplan op na stroomstoring

De stroomstoring van vanmorgen zorgde voor onrust bij de Amsterdamse musea. Het Verzetsmuseum had haar deuren gesloten moeten houden als de storing langer had geduurd en gaat nadenken over een nieuw noodplan. De Hermitage en het Rijksmuseum maakten gebruik van hun noodvoorziening.

De baliemedewerkers van het Verzetsmuseum wonen in Amsterdam en konden gemakkelijk naar hun werk komen. Andere collega’s werken thuis, omdat zij Amsterdam Centraal vanochtend niet konden bereiken. ‘‘Wij hebben geen noodaggregaat, dus als de storing langer geduurd had, waren we dicht gebleven’’, aldus Marlies Dingenouts van het Verzetsmuseum. De situatie heeft de staf van het museum aan het denken gezet. ‘‘Wij willen intern opnieuw een plan opstellen voor soortgelijke onvoorziene omstandigheden. Dit was een leermoment voor ons.’’

Bij de Hermitage en het Rijksmuseum trad er een automatisch aggregaat in werking. “Er is gelukkig geen onderbreking van de stroom geweest”, vertelt Martijn van Schieveen van de Hermitage. “Toch besef je op zo’n moment wel hoe sterk het museum afhankelijk is van stroom. Het zorgt voor de nodige onrust. Veel collega’s kwamen te laat omdat de treinen niet reden.” Ook bij het Rijksmuseum was het vannacht even spannend. “Gelukkig waren we volledig voorbereid op de situatie en is het allemaal goed afgelopen”, aldus woordvoerder Elles Kamphuis. Toen de deuren van de musea open gingen was de stroomstoring weer verholpen.