Geen "paardenren" voor Hollandsche Manege

Een magere 525 vierkante meter om drie paarden te herbergen? De gemeente vond het geen goed idee. Vincent Valk, eigenaar van de Hollandsche Manege in Amsterdam-West, deed vroeg een vergunning om zijn tuin “ter grootte van een postzegel” te gebruiken als rustplek voor zijn paarden. Een nieuwe oplossing is nog niet in zicht.

Valk huurt de manege, gevestigd in een monumentaal pand, van de gemeente Amsterdam. Om te kunnen voldoen aan de normen omtrent dierenwelzijn, zoekt de eigenaar naar manieren om zijn paarden meer ruimte te geven. Volgens Wilna van Engelen van Stichting Paardenwelzijn is het belangrijk dat paarden naar buiten kunnen: “Als je paarden naar buiten doet, zie je meteen hoe blij ze zijn. Paarden kunnen alleen buiten echt ontspannen.” Ook de Stichting Sectorraad Paarden (SRP) meldt dat “beweging essentieel is voor de gezondheid van een paard.”

Volgens Jorrit Nuijens, raadslid van de gemeente Amsterdam (GroenLinks), moet er naar andere oplossingen gezocht worden. “Ik zou het als buurman wel lachen vinden om paarden in mijn achtertuin te hebben, maar deze ruimte is te krap voor een ‘paardenren’”, zegt de politicus.

“Omdat de gemeente het pand verhuurt, moet zij samen met de ondernemer om de tafel gaan om een andere, permanente oplossing te vinden”, vindt Nuijens. De GroenLinkser begrijpt niet waarom de focus ligt op het kleine tuintje. “Er bestaan andere mogelijkheden, zoals het inzetten van het Vondelpark als rustplek voor de paarden. De enige bezwaren hiertegen zijn volgens mij praktisch oplosbaar.”

Zo vreest Valk voor een aanval op zijn paarden door honden, en zou de weg naar het park schadelijk zijn voor de dieren vanwege het puin dat daar ligt. Het organiseren van toezicht en het ruimen van dit pad zouden volgens Nuijens de oplossing zijn. “Daar is vast een subsidie voor te regelen.”

De gemeente heeft nog niet gereageerd.

In aanvulling op dit bericht: De gemeente Amsterdam meldde na publicatie de vergunning te hebben geweigerd omdat de uitbreiding “niet voldoet aan de wet- en regelgeving”, vanwege de grootte van de tuin. Ze zegt “bereid te zijn mee te denken met de manege over oplossingen om het welzijn van de paarden te bevorderen.”