Grootste Amsterdamse partijen doen gezamenlijke belofte vóór de verkiezingen

Amsterdam – Driehonderd reinigers in dienst nemen voor een schonere stad. Dat beloofden de vijf grootste Amsterdamse partijen (PvdA, D66, VVD, GroenLinks en SP) tijdens het ondernemersdebat in de Beurs van Berlage dinsdagavond. Met deze afspraak draaien de partijen een bezuiniging van het huidige college terug.  

Het initiatief voor het aannemen van extra mensen in de reinigingsdienst kwam van PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman. Tijdens een spelelement in het debat, waarbij ze een compromis moest sluiten met VVD-lijsttrekker Eric van der Burg, uitte ze kritiek op de huidige coalitie van VVD, SP en D66: ‘In de afgelopen vier jaar zijn er driehonderd reinigers wegbezuinigd, terwijl de drukte in de stad is toegenomen. Natuurlijk wordt de stad dan viezer.’

De VVD-voorman gaf toe dat het een ‘fout is van deze coalitie’. Hij stemde in met Moormans voorstel driehonderd reinigers in dienst te nemen. Ook de SP, GroenLinks en D66 gingen tijdens het debat mee in het voorstel.

Tijdens een bezuinigingsronde in 2014 is besloten om vanaf 1 januari 2018 afscheid te nemen van 261 voltijdsbanen in de stadsreiniging, aldus AT5. ‘Het gaat om een bezuiniging van dertien miljoen euro. We hebben geen mensen ontslagen, maar zijn sinds drie maanden gestopt met het aannemen van nieuw personeel’, zegt D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig in het ondernemersdebat.

Dagelijks maken ruim 500 mensen de straten in Amsterdam schoon, schrijft het gemeenterapport Aanvalsplan Schoon Amsterdam 2017. Met de komst van het Aanvalsplan is eenmalig 11,6 miljoen euro geïnvesteerd in het schoner maken van de stad.

Hoewel D66 instemde met extra personeel voor de Amsterdamse reinigingsdienst, moet de gemeente volgens Dantzig vooral inzetten op andere oplossingen. ‘We moeten ook innoveren, zoals we hebben gedaan met de perscontainers op de Wallen.’ Begin 2017 plaatste de gemeente tien perscontainers die vier keer meer afval kunnen opnemen dan normale containers. Schoonmakers hoeven de containers hierdoor niet meer ‘s nachts te legen.