Jonge Socialisten en scenarioschrijver helpen internationaal abortusfonds

De Amsterdamse scenarioschrijver Willem Bosch (30) gaat samen met de Jonge Socialisten geld inzamelen voor het internationale abortusfonds dat minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) wil instellen. De jongerenafdeling van de PvdA heeft een rekeningnummer beschikbaar gesteld en er wordt momenteel een website voor de actie gemaakt.

Ploumen kondigde afgelopen dinsdag aan het initiatief te nemen voor een internationaal fonds om vrouwen in ontwikkelingslanden toegang te bieden tot informatie over gezinsplanning, voorbehoedsmiddelen en een veilige abortus. Ze deed dit nadat president Trump besloot om de financiering daarvan stop te zetten.

“Ik ben er trots op dat onze minister het initiatief neemt voor zo’n internationaal fonds.” “Vroeger waren we gidsland”, zegt Bosch, “en dat moeten we snel weer worden”. De scenarist wilde samen met een paar vrienden graag iets doen om te helpen. De Jonge Socialisten zagen dat en besloten een rekening vrij te maken en een website te beginnen om zo veel mogelijk geld op te halen voor het initiatief. Zodra het ministerie een eigen giro heeft opengesteld, wordt het geld daar naartoe overgemaakt. “Abortussen in ontwikkelingslanden worden toch wel gepleegd, dan kan het maar beter veilig gebeuren”, aldus Lieke Kuiper, voorzitter van de jongerenafdeling van de PvdA.

Volgens Bosch worden de eerste tientjes en twintigjes al gedoneerd, maar moet de website nu zo snel mogelijk in orde worden gemaakt voordat hij onder het grote publiek wordt verspreid.

Het ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is volgens Bosch en Kuiper op de hoogte. “Maar”, zegt Bosch, “het is echt een burgerinitiatief dus het ministerie is er verder niet bij betrokken. Of ze het geld nou willen of niet, ze krijgen het sowieso.”

Het ministerie kon nog geen reactie geven op het initiatief van Bosch en de Jonge Socialisten.