Aanpassingen hadden barbecueverbod kunnen voorkomen

Een barbecueverbod in het Vondelpark was niet nodig geweest. Dat zegt Sebastiaan Capel (D66), voorzitter van bestuurscommissie Zuid. Politie en handhaving hadden juist aangegeven een goede zomer te hebben gehad, zonder noemenswaardige incidenten in het park. Ook hadden aanpassingen op de twee barbecueveldjes de schade van het barbecueën kunnen beperken.

De bestuurscommissie stemde woensdag met een nipte meerderheid voor een algeheel barbecueverbod in het Vondelpark. Vanaf 1 maart mag er nergens in het park meer gebarbecued worden, op straffe van negentig euro boete. Inmiddels zijn er op Facebook al meerdere evenementen aangemaakt waarbij mensen worden uitgenodigd om op 28 februari voor het laatst massaal te gaan barbecueën in het park.

Het verbod is er andere andere gekomen door de hoge kosten die ontstaan door in de brand vliegende containers, schroeiplekken in het gras en schade aan de bomen, aldus VVD-bestuurder Paul Slettenhaar. “Maar”, zegt Sebastiaan Capel,“deze kostenpost had voorkomen kunnen worden met bijvoorbeeld vuurvaste containers en meer tegels in plaats van gras op de barbecueveldjes.” Daarnaast was er volgens Capel al rekening gehouden met de overlast die buurtbewoners ervaren. Sinds 2011 mocht er nog maar op een paar plekken gebarbecued worden. Omdat buurtbewoners daarna nog steeds aangaven overlast te ervaren, waren de twee barbecueveldjes aan de rand van het park al verdwenen en kon er nog maar op twee plekken worden gebarbecued.

Dat de gemeente het verbod midden in de winter aankondigt, is volgens persvoorlichter Rob van Dunteren niet gedaan om ophef en aandacht te vermijden. “We kunnen hier niet pas mee komen als er al een paar mooie dagen voorbij zijn gegaan.”