Happy new year!

Van stadsgrenzen tot taalbarrières, Amsterdam kent vele grenzen. In de rubriek Grenzeloos Amsterdam kijkt NAP Nieuws verder. Vandaag aflevering 6: Happy new year!

De Nieuwe Spiegelstraat is gevangen tussen het drukke Koningsplein en het toeristische Museumplein. Het is een smalle straat met kleine antiekzaken en galerieën. Vooral in de winter is de Nieuwe Spiegelstraat mooi vanwege de verlichting. Lange slierten lampjes dansen om de bruggen en kleuren de straat warm.

Elke dag fiets ik door de Nieuwe Spiegelstraat. Het is mijn favoriete stuk tussen de universiteit en mijn huis. Onlangs reed ik door de Nieuwe Spiegelstraat langs een huis waar een man uit een openstaand raam naar buiten hing. Hij zwaaide naar een andere man die onderaan het raam op straat stond. Dat het al februari is, weerhield hem er niet van een gelukwens te doen: “Happy new year!” riep hij de man toe.

De eerste maand van 2017 is voorbij. Een maand die iedereen met frisse moed begint. De goede voornemens echoën nog door het hoofd: “Dit jaar wil ik gezonder leven, vaker tijd aan met mijn familie doorbrengen, me meer bezig houden met het milieu,” Het lijkt soms wel alsof iedereen hetzelfde wil, dezelfde doelen nastreeft.

Als februari aanbreekt kijkt iedereen heel anders tegen het nieuwe jaar aan. De frisse moed is weggeëbd en heeft plaats gemaakt voor alledaagse routine. De goede voornemens verdwijnen naar de achtergrond. We vergeten hoe positief we het nieuwe jaar begonnen. Na een maand sigaretten van anderen vragen heb je toch maar weer een eigen pakje gekocht, het afval gaat gewoon weer in één bak en de beveiliger van de Bloemenbar ziet je vaker dan je vader.

Waarom beginnen we niet elke nieuwe dag met die frisse moed van de eerste dagen van januari? Ik pleit er voor dat we elkaar niet alleen op oudejaarsdag een gelukkig nieuwjaar wensen, maar elke dag. Zodat we er allemaal wat vaker bij stilstaan dat we ons best moeten blijven doen. Dat elke dag een nieuwe kans is om naar de sportschool te gaan, je oma op te bellen of een keer geen vlees te eten.

Verandering is nooit lineair. Als we elke dag ons best doen, worden we daar allemaal beter van. Dan kunnen onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen elkaar over honderd jaar nog steeds iedere dag een gelukkig nieuw jaar wensen, net als de man in de Nieuwe Spiegelstraat.