Amsterdamse politie organiseert kickboksgala

De sportvereniging van de Amsterdamse politie, APGS, organiseert zaterdagavond het Politie Vechtsport Gala. Kickboksers uit binnen- en buitenland nemen het in de ring tegen elkaar op. Onder hen is ook een aantal politieagenten. Kickboksen en de politie, is dat een goede combinatie?

Rob Pardoel begon ruim veertig jaar geleden met kickboksen. Tegenwoordig runt hij zijn eigen vechtsportschool Kyo Thai en geeft hij trainingen bij de politie. Pardoel heeft de sport zien veranderen. “Toen ik begon met kickboksen keek men in die wereld heel raar tegen de politie aan. Ze wilden er eigenlijk niks mee te maken hebben. Dat is nu helemaal anders. Veel vechters vinden het doodnormaal als ze tegen een diender moeten.”

Kickboksen staat vaak in een negatief daglicht. Pardoel richtte zijn politie kickboksschool onder meer op zodat agenten niet tussen de criminelen hoeven te trainen. Tot iets meer dan een jaar geleden mochten er op last van de burgemeester geen vechtsportgala’s georganiseerd worden in Amsterdam. Een reeks vecht- en schietpartijen heeft het imago van de sport geen goed gedaan.

Daarom is het volgens Pardoel extra bijzonder dat de politie nu voor de tweede keer een vechtsportgala organiseert. Men gaat daarbij wel voorzichtig te werk. De deelnemers en deelnemende sportscholen zijn vooraf gescreend. Daarnaast wordt het risico op incidenten in het publiek tot een minimum beperkt. “Ik heb op mijn eigen sportschool zo’n zestig kaarten verkocht’’, zegt Pardoel, “en dan wil de politieleiding toch een beetje weten wie die mensen zijn die gaan komen.”

Desalniettemin is het imago van kickboksen langzaam maar zeker aan het veranderen. De sport wordt in rap tempo populairder bij een groot publiek, vooral onder dames en kinderen. De jeugd die Pardoel traint bestaat voor zeker de helft uit meisjes. Bij het gala zijn zes van de achttien wedstrijden damespartijen. “Even koffie halen, of naar de wc, zeiden we vroeger als de vrouwen gingen vechten”, aldus Pardoel. “Die tijden zijn voorbij. De dames vechten echt goede partijen met elkaar uit. Ik zie nauwelijks nog niveauverschil.”

Ondanks alle hoopvolle ontwikkelingen zit men bij de politieleiding ogenschijnlijk nog al met het gala in de maag. Een woordvoerder laat weten dat de politie ervoor kiest het evenement niet in de publiciteit te brengen. “Het is een evenement op ons eigen terrein. Daar willen we geen pers bij hebben.” Op de vraag waarom, antwoordt de woordvoerder: “Daar hoeven wij niets over te zeggen.”

Volgens Rob Pardoel is de politieleiding bang om zich aan koud water te branden. Aan de andere kant is er natuurlijk een hoop gebeurd in het verleden. “Daar ga ik niet over liegen. Maar de incidenten rondom kickboksgala’s zijn wel erg breed uitgemeten in de pers. Als er iemand geliquideerd is, staat er vaak bij: hij was kickbokser. Dat klopt dan ook wel. Maar als het een tennisser is, zetten ze het er niet bij.”

Het Politie Vechtsport Gala begint om 19.00 op het terrein van Politie Trainingscentrum Overamstel. Het is uitverkocht.